Публикация

Пъпки по кожата от маските – как да се справим?

Пъпки по кожата от маските – как да се справим?

Д-р Радостина Станева е специалист по кожни и венерически болести. Приема пациенти в ДКЦ 6 – София. С нея разговаряме за факторите, които отключват най-често акнето, и за ефективните начини за справяне с проблема.


Д-р Станева, заради пандемията много хора носят постоянно предпазни маски. Как се отразява това на кожата?


Милиони хора по света носят маска всеки ден, за да се предотврати разпространението на Ковид-19. Това ни защитава и със сигурност трябва да продължим да го правим, но за съжаление носенето на предпазна маска за дълъг период от време има и своите негативни последствия. Раздразненията и несъвършенствата, които са разположени в долната част на лицето ни, са част от страничните ефекти на маската. Специалистите са запознати с този проблем и сега всички се сблъскваме с него до такава степен, че е измислен нов термин, описващ акнето в резултат на носенето на маска: „маскне“ . Ако имате кожа, склонна към акне, вие за съжаление сте предразположени към това. Този проблем може да се появи дори при хора, които не са с такъв тип кожа.


Какво се случва с кожата, покрита с маска в продължение на няколко часа всеки ден?


Ето какви са промените по кожата след няколко часа с маска:

  • повишава се влажността на епидермалната повърхност;
  • увеличава се производството на себум;
  • променя се pH на кожата;
  • повишава се температурата на кожата;
  • появяват се раздразнения, причинени от триене.

Защитавайки здравето ни, маските могат да имат и негативен ефект върху кожата, създавайки перфектни условия за поява на нови несъвършенства.


Как изглежда маскнето?


Това е предимно оклузионно акне, с папули (възелчета), пустули (гнойни пъпки) и микрокомедони, разположени на брадичката и симетрично под челюстта. Типично „огнище“, което не трябва да се бърка с други кожни проблеми, които също могат да бъдат причинени от носенето на маска: фоликулит, екзема, себореен дерматит. Маскнето засяга чувствителната, реактивна и най-вече акнеична кожа. Хигиената и грижата, които защитават и лекуват, са основни решения при маскне.


Какви маски е добре да се ползват? Как да се преодолее проблемът?

 

  • Мийте ръцете си редовно и систематично, преди да докоснете лицето си.
  • Перете маската си от плат поне веднъж дневно с нежен препарат и я изплаквайте добре.
  • Ако използвате маска за еднократна употреба, сменяйте я редовно на всеки 4 часа.
  • Оставете кожата си да диша без маска, когато сте сами.
  • Не докосвайте пъпките си, дори ако са скрити под маската ви.

 

А какво точно стои зад термина акне и кого най-често засяга?


Акнето е мултифакторно заболяване, характеризиращо се с хроничен възпалителен процес на мастните жлези в себорейните области - лице, горна част на гърдите и гръб. Болестта започва обикновено във възрастта 12-13 години – по-рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. Последните години в научната периодика се описва т.нар. нареченото adult type акне или акне при възрастни. Роля има и резидентната анаеробна бактериална флора (Propionibacterium acnes). Заболяването е често срещано и засяга до 90% от популацията, като 50-60% от хората са боледували през определен период от живота си. Акнето се характеризира с поява на невъзпалителни фоликуларни папули или комедони, пустули и нодули (малки възли).


Кои са основните причини за появата му? Може ли неподходяща козметика да провокира проблема или да го задълбочи?


Acne vulgaris е полиетиологично заболяване, като причините за развитието му са ендогенни и екзогенни. Ендогенните биват генетични и хормонални. Патогенезата включва следните фактори:

  • хиперпролиферация и хиперкератинизация на инфундибуларния епител;
  • андрогенна стимулация на мастната секреция – увеличена андрогенна продукция при мъжете и увеличени андрогенни свойства на прогестерона и други хормони при жените;
  • колонизация на космено-мастния фоликул от Propionbacterium acnes, който продуцира липази, разделящи свободните мастни киселини и освобождаващи инфламаторни медиатори;
  • възпаление;
  • генетична предиспозиция.

Козметичните продукти често са причина за поява или обостряне на акнето. Оказва се, че около 70% от жените използват козметика, за да прикрият възпалението или белезите след акне, а това увеличава тежестта и продължителността на протичане на заболяването. При наличие на затворени комедони по бузите и челото трябва да се мисли за „козметично“ акне.


Какво отговаряте на дамите, които ползват фон дьо тен и пудри, за да скрият пъпките?


Различните козметични продукти, ароматните масла, пудрите, агресивните почистващи средства и сапуни с pH8 са строго противопоказани. При случай на козметично акне задължително трябва да се препоръчват некомедогенни средства, които са без масла и не запушват порите.


Трябва ли пъпките да се изтискват?


Почистване чрез търкане, изстискване и „козметично самопочистване“ на лицето са изключително вредни. Този тип процедури водят и до по-често образуване на белези.

 

Акне - как да се справим


Кои фактори могат да влошат акнето? Начинът на хранене оказва ли въздействие? Вярно ли е, че шоколадът и мазните храни задълбочават проблема?


Факторите, които могат да влошат акнето, са:

  • Неправилна и недостатъчна грижа за кожата – редовното и старателно почистване е важна стъпка в грижата за акнеичната кожа, но грубите почистващи средства могат да нарушат естествения баланс и да влошат симптомите.
  • Начин на хранене

Многобройни проучвания са установили храни, които могат да влошат заболяването. Добре е да се ограничат млечните продукти, наситените мазнини, рафинираните захари, сладкарските изделия, както и прекомерната консумация на сол, алкохол и кафе. Трябва да се приемат достатъчно количество течности, тъй като дехидратацията също води до по-висок риск от запушване на мастните жлези.


В „добрия“ диетичен списък влизат храни, богати на цинк, на омега-3 мастни киселини, продукти с високо съдържание на антиоксиданти.


Смята се, че натуралният черен шоколад е полезен за кожата (за разлика от млечния му вариант).

  • Медикаменти - кортикостероиди, литиеви препарати, антиепилептични агенти, противотуберкулозни средства, циклоспорин и йодни препарати;
  • Тютюнопушене;
  • Стрес – прекомерният психо-емоционален стрес и като следствие от него хормонални изменения могат да бъдат рисков фактор;
  • Слънце.

Как влияят слънчевите лъчи на проблемната кожа?


Слънцето дава само временно подобряване върху проблемната кожа. UVB лъчите причиняват загрубяване на роговия слой, което води до задържане на себума, но имат и лек антисептичен ефект (унищожават бактериите, затова ефектът на подобрение е илюзорен). Всички акнета се влошават през есента.


Каква е съвременната терапия на акне и какви са препоръките ви за ефикасно лечение?


Лечението на заболяването „Acne vulgaris” е сложен и дълъг процес, включващ локална системна терапия и цялостен режим и грижа за проблемната кожа.

 

  • Локална терапия – тя е съобразена с патогенетичните механизми за поява на Acne vulgaris – фоликуларна хиперкератоза, усилена себумна секреция, възпалението и P. acnes. Включва локални ретиноиди, Benzoyl peroxide, локални антибиотици и азелаинова киселина 20%.
  • Системна терапия – включва антибиотици, системни ретиноиди, хормонални препарати.

В комплексния подход за лечение на заболяването важно място заемат почистващи средства, хидратиращи препарати и лечебни продукти, които имат противовъзпалителен ефект върху сухата и иритирана проблемна кожа в резултат на провежданата терапия. Концепцията за лечение на акне включва продуктите:

  • NiAcne cream – за кожа, изтощена от класическо третиране. Овлажнява и възстановява суха и чувствителна кожа.
  • NiAcne gel – за мазна и смесена кожа. Коригира, матира и хомогенизира кожа със склонност към омазняване.


Продуктите съдържат:

  • Никотинамид с противовъзпалителен, овлажняващ и регулиращ отделянето на себум ефект, без фоточувствителност, имат антибактериално действие;
  • Гликолова киселина + салицилова киселина – с кератолитично, комедонолитично, ексфолиращо действие.


Тези активни съставки предизвикват синергия от 3 действия:

  1. мощно противовъзпалително;
  2. антибактериално;
  3. себорегулатор.


Начин на приложение: два пъти на ден върху цялото лице. Добра абсорбция и отлична кожна толерантност.


NiAcne cream и NiAcne gel са нова формула, спомагаща при лечение със системни ретиноиди и системни антибиотици, която води до значително намаление на сериозността/тежестта на акнето, с доказана клинична ефективност и без риск от по-късна поява на резистентност към бактериите.


Какви съвети за здрава и сияйна кожа бихте отправили в заключение?


Красотата на всеки човек идва от това, което носи вътре в себе си. Кожата е едно от най-първичните отражения на нашата външна красота и като най-големият орган в човешкото тяло тя трябва да бъде подхранвана и правилно поддържана, за да бъде здрава и защитена.


Балансираният режим на живот, включващ рационално хранене, прием на достатъчно течности, контрол на стреса, здрав сън и умерена двигателна активност способстват за свежата тонизирана и блестяща кожа, към която всички се стремим.

Коментари