Публикация

Това, което знаете за храненето, може би е погрешно

Фибрите са вредни. Мазнините са здравословни. „Пет пъти на ден” е трик, с който забогатяват производителите на плодове и зеленчуци. Не бързайте да се възмущавате.


Тези твърдения са описани в противоречивата нова книга (THE OBESITY EPIDEMIC ) на диетолога Зоуи Харкомб.

Ние си мислим, че знаем какво да ядем: по-малко червено месо и повече фибри, по-малко наситени мазнини и повече плодове и зеленчуци, нали? „Грешно”, твърди специалистът по затлъстяване и диететика Зоуи Харкомб.

Факт е, че има епидемия от затлъстяване. Какво я е причинило? Как можем да я спрем? Диетоложката се заема да разгледа и анализира някои научни изследвания, които подкрепят здравословните съвети за хранене - и нейните заключения са потресаващи.

Мит: Бързото нарастване на затлъстяването се дължи на съвременния начин на живот.
Според Зоуи Харкомб епидемията от затлъстяване е свързана не толкова с начина ни на живот, а по-скоро с това, което се яде.

"Ключовото нещо, което хората не разбират, е, че в цялата история, точно до седемдесетте години, нивото на затлъстяване никога не е надвишавало 2 на сто от населението на Великобритания" - казва тя. И все пак от началото на новото хилядолетие нивата на затлъстяването са 25 процента.

Промените в храненето имат вина за това. По-старите диетични съвети са били съвсем прости - храните, базирани на различните видове брашна, са смятани за опасни за талията, а сладките храни – най-много от всички.

Възрастните хора са препоръчвали да се яде черен дроб, яйца, сардини и да се слага масло на зеленчуците. Новите напътствия са свързани с консумацията на храни, съдържащи скорбяла - нещата, които знаем, че ни карат да пълнеем (ориз, макаронени изделия, картофи и хляб).

Мит: Въглехидратите трябва да бъдат основните градивни елементи на нашата диета.
Някои специалисти препоръчват въглехидрати (като ориз, макаронени изделия, хляб и картофи) да формират по-голямата част от това, което ядем. Проблемът е в това, че въглехидратите се усвояват и се разграждат до глюкоза.

Този процес кара тялото да произвежда инсулин, за да се справи с допълнителните количества захар. Една от основните роли на инсулина в организма е съхраняването на мазнините, така че всеки път, когато приемате въглехидрати, се включва механизъм за трупане на мазнини. Каквото от въглехидратите не се използва като енергиен източник, ще бъде бързо „прибрано” под формата на мазнини.

Трябва да се върнем към естественото и да ядем истински, непреработени храни, като се започне с месо, риба, яйца, зеленчуци и салати.

Мит: Загубата на тегло е свързана с калориите.
Хората си мислят, че ако премахнат 500 калории по-малко на ден, ще загубят около 500 грама на седмица.

В началото може и да се случи това, но тогава тялото ще забележи, че е в състояние на гладуване, и ще забави своите системи за съхраняване на енергия.

Консумирането на по-малко калории ще доведе до използването на по-малко енергия.

Загубата на тегло е по-скоро въпрос на съхраняването на мазнини и употребата им. Тялото трябва да се настрои на режим за изгаряне на мазнини и това, което трябва да се направи, е да се намали потреблението не на калории, а на въглехидрати.

Мит: Спортуването ще спре епидемията от затлъстяване.
Това е стандартна мъдрост. Смята се, че упражненията изгарят калории, горят мазнини и ускоряват обмяната на веществата. Помислете отново, казва Зоуи Харкомб.

Ако се насилвате да правите допълнителни упражнения, то това ще се окаже вредно, защото ще огладнеете - тялото ще бъде жадно за въглехидрати, за да попълни своите запаси от магазини.

Ако се опитвате да контролирате теглото си, е много по-лесно да следите какво слагате в устата си. Не колко, а какво! Тогава спортуването може да остане на заден план.

Мит: Мазнините са вредни.
Истинските мазнини не са вредни. Мазнините, създадени от човека, обаче трябва да се демонизират. Твърдението, че месото е пълно с наситени мазнини, е невярно, според Зоуи Харкомб. Тя твърди, че в 100 грама свински котлет има 2,3 грама ненаситени и 1,5 грама наситени мазнини.

Мазнините са от съществено значение за всяка клетка в тялото. Мастноразтворимите витамини А, D и E, които са отговорни за зрението, костите, психичното здраве, защитата срещу рак и запушване на съдовете, се нуждаят от истински мазнини, за да може да се абсорбират в тялото.

Мит: Наситените мазнини причиняват сърдечни проблеми.
През последните 50 години това твърдение е прието като една от основните хранителни истини. Но Зоуи Харкомб казва: "Няма достатъчно научни доказателства, че яденето на наситени мазнини е свързано със сърдечните заболявания".

Мит: Холестеролът е хранителен враг.
Скандално, но Зоуи Харкомб не смята, че високите нива на холестерола са лошо нещо!

Д-р Ансел Кийс, който е изучавал холестерола през петдесетте години, категорично е твърдял, че холестеролът в храната не оказва никакво въздействие върху холестерола в кръвта.

Това, което е ненормално, е количеството на въглехидратите, които ядем, особено рафинираните въглехидрати.

Мит: Трябва да се ядат повече фибри.
В продължение на три десетилетия ние се тъпчем с влакна (фибри), за се чувстваме сити и да раздвижваме храносмилателната си система. Това обаче не е добра идея, твърди диетоложката.

Съветите да се ядат повече влакна се представят заедно с теорията, че трябва да се прочиства храносмилателната система. Но важни минерали се абсорбират от храната, докато е в червата, така че защо да искаме да изхвърляме полезните вещества? Концентрирайте се върху това да не допускате попадането в стомаха на вредни храни.

Мит: Трябва да се яде пет порции плодове и зеленчуци на ден.
„Пет-на-ден” е един от най-известните хранителни съвети. Може би си мислите, че тази препоръка се основава на недвусмислени доказателства относно ползите за здравето. Помислете отново!

„Пет-на-ден” започва като маркетингова кампания на 25 дружества за производство на плодове и зеленчуци в САЩ през 1991 година.

Мит: Плодове и зеленчуци са най-полезните неща за ядене.
Очевидно не. Зеленчуците са чудесно допълнение към диетата - ако се сервират с масло, за да се абсорбират мастноразтворимите витамини. Фруктозата, естествената захар в плодовете, отива директно в черния дроб и се съхранява като мазнина.

Плодовете е най-добре да се избягват от тези, които се опитват да отслабнат, твърди диетоложката и добавя: "Витамините и минералите в животинските храни - месо, риба, яйца и млечни продукти – надделяват над тези в плодовете".

--------------

*Съвет на health.bg: Статията има информационен характер, ако имате проблеми с теглото - консултирайте се със специалист!

Коментари