Публикация

Антихистамините имат важно място при овладяването на обриви в хода на COVID-19

Антихистамините имат важно място при овладяването на обриви в хода на COVID-19

Кожните обриви могат да бъдат както съпътстващ симптом, така и единствена изява на COVID-19 инфекцията, казва алерголожката д-р Мариана Мандажиева във виртуалната дискусия в CredoWeb – Алергиите – от симптома към диагнозата. Обривите като единствен симптом и отрицателният тест за COVID-19 в случаите на кожна симптоматика представляват голяма опасност от разпространение на инфекцията. Според наличните данни при около 5% от пациентите с обрив при COVID-19 PCR-тестовете са отрицателни.

 

Д-р Мандажиева посочва, че кожните обриви при COVID-19 могат да бъдат уртикариални, еритемопапулозни, много често придружени от сърбеж и перниони, предимно при млади хора. Започват както в началото, така и в хода на инфекцията. Нерядко уртикарията може да хронифицира.

 

Лечението на тези обриви е основно с антихистамини. Обикновено с тях успешно се овладяват оплакванията. 

 

В терапията на амбулаторни пациенти с COVID-19 aнтихистамините имат място и при влошаване  на нелекуван персистиращ алергичен ринит, съпътстващ неалергичен ринит и симптоми на  поленов  риноконюнктивит. Ринорея, пристъпно кихане и сърбеж в носа не са характерни симптоми за COVID-19, по-скоро има запушен  нос, аносмия и кървав секрет от носа.

Коментари