Публикация

МЗ въвежда електронните рецепти от 1 юли

МЗ въвежда електронните рецепти от 1 юли

Електронните рецепти ще бъдат въведени от 1 юли вместо от 1 май 2021 г.. Отлагането е заложено в промени на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които предлага здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Срокът за обществено обсъждане на промените е до 30 април.


Новото забавяне е заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система.

 

Само по-големите аптеки работиха с електронни рецепти 

 

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април. Към момента отново няма готовност за издаване на електронни рецепти и новият срок за въвеждането им е 1 юли.

 

Удължаването на срока ще даде възможност на лекарите, които към момента не са надградили медицинския си софтуер, да се приспособят напълно към новия ред, посочва се в мотивите на министъра.

 

МЗ пуска специални инструкции за фармацевтите

 

Министерството на здравеопазването пусна и инструкции за преминаването към е-рецептите за фармацевтите.


Електронна рецепта дава възможност за предписване и отпускане на всички разрешени за употреба лекарствени продукти в страната – с и без рецепта. Те се изписват както на електронна бланка МЗ-НЗОК №5 и 5А, така и на електронна бяла рецепта за свободна продажба.


Хранителните добавки не влизат в обсега на електронната рецепта и не се предписват чрез нея. За тях остава да важи обикновена бяла хартиена рецепта.


Медицинските изделия и диетични храни, които НЗОК плаща в условията на извънболничната помощ, също ще се изписват на хартиена бланка НЗОК №5 и 5А, както и всички продукти регистрирани като изделия, които се продават свободно в аптеките (има такива капки за нос, табл. за смучене и др.), защото за тях към момента няма интегриран регистър.


Когато лекарят няма интернет свързаност по някаква причина, е предвиден режим на работа в офлайн среда. Тогава той принтира рецептите, както прави сега и ги дава на пациента. Лекарският софтуер помни, че има не изпратени рецепти и автоматично ги изпраща към НЗИС, когато се възстанови интернет връзката.

Коментари