Публикация

Циститът – бич и изпитание за 80 процента от жените в България

Циститът – бич и изпитание за 80 процента от жените в България


Едно от най-неприятните заболявания, с които всяка втора дама се е сблъсквала в живота си, е циститът. Какви са симптомите му, как можем да го избегнем или ако вече сме заболели, какви са начините на лечение, може да разберете от интервюто с д-р Сиромахов от МБАЛ ВИТА

 

За автора: Д-р Живко Сиромахов е уролог с опит в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на отделителната система, трансуретралната хирургия и ендоурологията. Извършва амбулаторни прегледи и съвременно лечение на широк спектър от урологични заболявания - уролитиаза, доброкачествена простатна хипертрофия, инконтиненция на урината, онкоурология и уроинфекции. Автор е на десетки публикации в областта на урологията. Основните му научни и професионални интереси са в областта на онкоурологията и лечението на инконтиненцията. Има редица публикации и участия в международни симпозиуми у нас и в чужбина. Той е част от екипа на Отделението по Урология и андрология на МБАЛ ВИТА.


Какво заболяване е циститът?
Това е остро бактериално възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Според проучванията, над 80% от жените встраната са се сблъсквали поне веднъж в живота си с циститни прояви. Честотата на цистита се увеличава след полово съзряване, както и през второто и третото десетилетие от живота на жените. Доказано е предаването на инфекцията при полов контакт. Много рядко остър цистит се среща при млади мъже без анатомични и функционални аномалии на пикочните пътища. Това е предимно женско заболяване.


Кои са бактериите, които предизвикват цистита?
Виновници за цистита при жените са няколко вида бактерии с чувствителност към антибиотици: E. coli при 80% и S. saprophyticus при 5 до 15% от случаите. Повечето бактерии проникват в уринарния тракт през уретрата в пикочния мехур от перинеума, замърсен с фекална флора. Инфектирането по кръвен път се наблюдава рядко при нормални индивиди.


Как може да познаем, че сме застрашени от цистит?
Изследванията сочат, че при момичета и жени с често проявяващи се уроинфекции, лигавиците на влагалището и на пикочния канал показват по-голяма вероятност да привлекат E. Coli, отколкото жените, които не страдат от рецидивиращи уроинфекции. Жените преди менопаузата и в ранните стадии на бременността са особено възприемчиви към E. coli. Лактобацилите във влагалището са мощен фактор срещу поселването му с патогенна флора и срещу възходящите уроинфекции при жените до менопаузата.


Други случаи, които могат да увеличат риска от цистит, са:
• Половия живот;
• Интравагиналните противомикробни средства, вкл. антимикотиците и спермицидите, намаляват или унищожават нормалната защитна влагалищна флора и улесняват възникването на цистит;
• Изтощената имунна система;
• Диабетът.

 

Кои са белезите, по които ще познаем, че имаме цистит?
Най-честите симптоми са честото и болезнено уриниране на малки порции урина, придружено с парене и болка в областта на пикочния мехур.


Други основни симптоми при цистит могат да бъдат:
• Болка, ниско в корема;
• Чувство на отпадналост и засилена раздразнителност;
• Висока температура;
• Намален апетит или повръщане.


Как лекувате това заболяване?
Процесът на лечение на цистит е предимно антибиотично. Различни групи антибиотици като хинолони, бисептол, фосфомицин и др. имат доказан ефект. Най-често кратък антибиотичен курс до три дни в комбинация със спазмолитици е достатъчен. Особено внимание трябва да се обърне на бременните пациентки, тъй като при тях изборът от антибиотици е ограничен.


При напреднала бременност често циститът е придружен със задръжка на урина в бъбреците. При упорити и често появяващи се инфекции може да се използва и полибактериален имуностимулатор под формата на таблетки, който повишава естествената резистентност на организма и специфичния имунитет към различни инфекции на урогениталния тракт. Курсът на лечение може да трае до 3 месеца.
Как тогава да не допускаме появата на цистита?


Има няколко прости стъпки, които могат да ни помогнат да избегнем цистита:
• Приемането на много течности гарантира отделяне на много урина, която престоява малко време в пикочния мехур;
• Осигуряването на добра интимна хигиена и отказването от тясно бельо са също важни фактори;
• Уринирането след сексуален акт благоприятства за отмиването на бактериите.
• Ако използвате общ санитарен възел, не се докосвайте до тоалетната чиния;
• Ако сте податливи на инфекции – избягвайте ваната и наблегнете на душовете.
• Не използвайте агресивни продукти за интимна хигиена - спрейове, дезодоранти и подобни. Те могат да раздразнят уретрата и пикочния мехур.

 

Ако се съобразявате с тези препоръки, ще намалите нзначително риска от появата на цистит. Но ако усетите някой от симптомите, изброени по-горе, незабавно се свържете с Вашия лекар, за да се установи има ли проблем и ако е така, да се проведе навременно лечение. В Отделението на МБАЛ ВИТА по урология и андрология ще намерите навременна и квалифицирана помощ. Може да се свържете с нас на Телефоните на Регистратура ила чрез superdoc.bg.

 

Коментари