Публикация

Д-р Десислава Гаджева: Камъни в бъбреците - често срещани, лечими, но и рецидивиращи

Д-р Десислава Гаджева: Камъни в бъбреците - често срещани, лечими, но и рецидивиращи

Д-р Десислава Гаджева е уролог в МБАЛ „Централ Хоспитал“ и „Ню Лайф“ инвитро клиника в Пловдив.

 

Завършва медицина в Медицински университет в Плевен през 2001 г. Специалност по урология придобива в Медицински университет в Пловдив през 2007 г.

Има богат опит в ендоскопската урология, както и интереси към проблемите и лечението на инконтиненцията при жените и причините за репродуктивните проблеми при мъжете.

 

Има множество следдипломни курсове и квалификации в областта на урологията. Завършила е курс по абдоминална ехография през 2008 г. и курс по сексуална медицина, за които притежава сертификати.

 

- Често ли се сблъсквате със случаи на нефролитиаза?

- Бъбречно-каменната болест е често срещано заболяване. То засяга всички възрасти, проявява се през всички сезони и, независимо от ендемичните райони, се среща навсякъде.

 

Едно от проявленията е бъбречна криза, която кара пациента незабавно, по спешност, да потърси лекарска помощ. Болката при бъбречна криза е една от най-силните в човешкия организъм. Когато е за първи път, стресира изключително много пациентите и те веднага отиват в спешен център, при семейния лекар или в урологично отделение. Когато е за пореден път, кара пациента да потърси квалифицирана помощ, да продължи с профилактиката на заболяването и след проведеното лечение, независимо дали то е консервативно или оперативно.

 

- Какви са причините за това заболяване?

- Възможните причини са толкова много, че понякога не е възможно да се установят. Те може да са както инфекция на отделителната система, така и диетична грешка. Свръхконцентираната урина е най-благоприятният фактор за образуването на малки кристалчета, които стават ядърца за образуването на конкрементите на пикочо-отделителната система. Когато към това се добави и наследственият фактор, метаболитни нарушения, малък прием на течности през деня или инфектирана урина, заболяването рецидивира изключително често. При наличие на анатомични особености на отделителната система, придружаващи заболявания като простатна хиперплазия, стрикури на уретрата и хроничен пиелонефрит, проявата на нефролитиазата е още по-силно, но главно и чрез усложненията, които тя предизвиква.

 

- Какви видове са бъбречните камъни?

- Конкрементите са различни по химичен състав. Най-често се срещат калциевите оксалати, пикочо-киселинните камъни, калциевия фосфат, стувит и смесени, разбира се. В концентрираната урина тези съставки са в излишък и образуването на камъни е още по-лесно.

 

- От какви симптоми най-често се оплакват пациентите?

- Заболяването може да се прояви с типичната бъбречна криза – рязка, внезапна болка в кръста, разпространяваща се по хода на уретера и към гърба, която обикновено е придружена от гадене и повръщане, розова урина, чести позиви за уриниране. Тя не се влияе от положението на тялото и физическото натоварване и в повечето случаи кара пациента да потърси лекарска помощ. Притеснително и проблемно е безсимптомното протичане на болестта. В определени моменти конкрементите бавно и постепенно нарушават функцията на бъбреците, но без болков синдром.

 

Конкрементите си проявяват като инфекция на пикочната система или бъбречна недостатъчност и изискват комплексно лечение.

 

Хроничният пиелонефрит, който съпътства кораловидните конкременти, се нуждае от наблюдение и лечение. Рецидивите на заболяването са по-чести и усложненията се среща в значително по-голям процент.

 

- Какво включва терапията на бъбречно-каменната болест?

- Лечението е комплексно. Медикаментозното в някои случаи подпомага спонтанната елиминация на конкремента. Когато камъните са с малки размери, бъбречната криза не е усложнена с инфекция и при нормална анатомия на пикочо-отделителната система може пациентът да „изпикае диагнозата си”.

 

Бъбречно-каменната болест се среща най-често в активното население в трудоспособна възраст. Бързото и навременно лечение е особено важно. С развитието на медицината и урологията минимално инвазивните методи са златен стандарт в лечението на нефролитиазата.

 

Ендоскопските методи са предпочитан метод и от лекари, и от пациенти. Посредством флексибилен или семирегитен уретерореноскоп се прониква в пикочния мехур, уретера или кухинната система на бъбрека. Използва се лазерна сонда, чрез която конкрементите се фрагментират и отстраняват. Лазерната литотрипсия е метод, чрез който максимално щадящо и ефективно се отстраняват камъните от бъбреците, уретерите и пикочния мехур. При по-големи камъни и с голяма плътност прецизно извършената ретроградна интраренална хирургия е от особено значение за съхраняване на бъбречната функция, за предпазване от инфекция и усложнения.

 

След извършването на литотрипсията понякога се поставя стент, който цели осигуряване на проходими пикочни пътища и минимален риск от развитието на инфекция. Новото поколение лазери, прилагани в урологията, осигуряват максимална ефективност при минимален риск - конкрементите се „разпрашават” и „изчезват“. Медицинската апаратура, с която се работи, е все по-малко травматична, с все по-малък калибър и прецизността на литотрипсията е гарантирана.

 

Разбира се, колкото по-рано е потърсена лекарска помощ, толкова е по-добре. Нарушената бъбречна функция, насложената инфекция и придружаващи заболявания, като диабет, метаболитни нарушения, сърдечна недостатъчност, увеличават риска от усложнение, увеличават престоя в болница, а рецидивите са по-чести.

 

- Как да се предпазим от образуването на конкременти?

- Профилактиката е комплексна. Това изисква промяна в начина на живот. Всеки трябва да спазва определен режим. Достатъчният прием на течности,  разнообразна храна, избягване на консерванти, подобрители и стабилизатори в храните е препоръчително. Навременното лекуване на инфекция на пикочо-отделителната система предпазва от нарушение в бъбречната функция. Качествената храна, оптимален енергиен и калориен прием са нужни за добрия метаболизъм на организма. Когато те са налице, дори и при наличието на наследствена компонента, рецидивите на бъбречно-каменната болест са значително по-малко, а и периодите на тяхното проявление се разрежда.

 

- Доколко е възможно профилактиката да се проведе с хранителни добавки?

- Да, напълно възможно е и аз често ги препоръчвам на моите пациенти. Хранителните добавки са необходими за профилактика и в периода след извършена литотрипсия, като осигуряват отстраняването на остатъчните фрагменти след извършената процедура. Установено е, че около месец е най-ефективният период на елиминирането на остатъчни фрагменти. Така ползата от  оперативните методи на лечение се подобрява значително.

 

Хранителните добавки, какъвто е Реналит, осигуряват намаляването на рецидивите на нефролитиазата, защото имат противовъзпалително действие и е напълно безвреден. Освен това редуцират образуването на камъни и осигуряват добра функция на бъбреците, т.е те са необходими преди, по време и след лечението.

Коментари