Публикация

Мононенаситените мазнини повишават добрия холестерол

Мононенаситените мазнини, съдържащи се в растителните масла, ядките и авокадото, могат да помогнат за увеличаване на добрия холестерол, когато се добавят към хранителния режим, сочи ново проучване.


Резултатите от изследване, обхванало 24 възрастни с умерено висок холестерол, добавят доказателства, че мононенаситените мазнини могат да бъдат важна съставна част от здравословната диета. Най-известната (традиционната средиземноморска диета), която е богата на мононенаситени мазнини от зехтин и ядки, но с ниско съдържание на наситени мазнини от месото и млечните продукти, е свързана с намален риск от сърдечни заболявания.

Клиничните изпитвания са показали също така, че храненето в средиземноморски стил може да намали шансовете за развитие на диабет и метаболитен синдром, колекция от рискови фактори за сърцето, които включват високо кръвно налягане, абдоминално затлъстяване и ниски нива на „добрия" холестерол.

Изследователите тествали ефектите от добавянето на мононенаситени мазнини в богатата на фибри вегетарианска диета, която преди това е доказано, че ограничава лошия холестерол при възрастните с повишени нива. Резултатите били много обещаващи.

Коментари