Публикация

Кога се дават имуностимулатори при вирусна инфекция

Кога се дават  имуностимулатори при вирусна инфекция

Силният имунитет е цел на всички, които искат да останат здрави в есенно-зимния сезон, още повече в условията на пандемия от новия коронавирус. Някои хора се справят бързо с инфекцията, а други по-трудно. Причината за тези разлики в оранизма са много, свързани са със стреса, начина на живот и хранене, които определят имунния отговор, казва д-р Рада Маркова, педиатър от София. Имунната система е комплексна, влияе се от много фактори.

 

Изследването, което рутинно се прави при вирусно заболяване, е кръвна картина с диференциално броене. По принцип може да се изследват както клетъчният, така и хуморалният имунитет, отбелязва д-р Маркова. Това се прави в специализирани имунологични лаборатории и то само при хора, чието състояние предполага консултация с имунолог.

 

Повечето родители търсят засилване на имунната система в есенно-зимния период, когато се очакват грипна епидемия, повече вирусни инфекции или пък детето е контактно с инфекциозно болен – варицела, коронавирус или друго. Даването на имуномодулиращи медикаменти може да се прави при наличието на клинична симптоматика при възрастни и при деца.

 

Тези медикаменти могат да променят имунния отговор в две посоки:

  • Имуносупресия - приложението им е много специфично;
  • Имуностимулация – за целта се използва продукти на растителна основа или препарати като изопринозин, който е един от най-популярните.

Имуностимулацията при COVID-19 се прави още в първата фаза, когато целта е да се повиши неспецифичният имунитет. По този начин организмът се подпомага за бързо справяне с вируса и намалява риска от усложнения. 

 

При автоимунни заболявания може да се дава изопринозин, но само, ако състоянието на пациента е компенсирано (т.е. не се намира в остра фаза с пристъпи). Може да се комбинира със симптоматични препарати, които се дават за температура, за кашлица и др. "Комбинирането с антибиотик не е съвсем издържано – или се целите в овладяването на вирусната инфекция, или атакувате бактериалната, ако смятате, че има такава. Не е противопоказано, но е клинично неоправдано едновременното им даване", казва още педиатърът.

 

Вижте какво казва във видеото още д-р Рада Маркова!

 

Коментари