Публикация

Д-р Ступина: Почти всяка бременна развива желязодефицитна анемия

Д-р Ступина: Почти всяка бременна развива желязодефицитна анемия

Д-р Юлия Ступина е специалист по акушерство и гинекология от АГ МБАЛ "Майчин Дом Варна".

 

Д-р Ступина, каква е ролята на желязото в организма?

 

Желязото на практика е много важен микроелемент. Той участва в производството на хемоглобин, а хемоглобинът, от своя страна пренася кислород до всички органи и системи. Намаленото съдържание на хемоглобин се нарича анемия. В 95% от случаите става въпрос за  анемия от железен дефицит и дефицит на фолиева киселина. Разграничаването им не представлява затруднение. Срещат се примерно при една трета от всички бременни и се проявяват активно в третия триместър от бременността. Особено важно е този въпрос да се обсъди много подробно с жени от определена религиозна група - свидетели на Йехова, защото те отказват кръвопреливане, дори в най-тежкия случай.

 

Кои са най-честите причини за недостига на желязо при бременни жени?

 

При бременна жена се наблюдава физиологична еритропоидна хиперплазия на костния мозък и увеличаване на обема на еритроцитите. Съответно се повишава нуждата от желязо. Имаме и  повишени разходи за развитие на плацента и плод. Така, наличното в организма желязо се потребява активно и при недостатъчно постъпване и/или нарушена резорбция се получава -недоимък. Други органични причини са: хронично бъбречно заболяване, прееклампсия, хронични инфекциозни заболявания на дихателната система, вирусни инфекции, автоимунни и злокачествени заболявания и др.

 

Колко често се среща този дефицит при бременни и кърмещи жени?

 

Може да се развие на всеки етап от бременността, но най-често се случва в третия триместър. Почти всяка жена към термина за раждане е с леко до средно изразена анемия. Основният въпрос, който вълнува всички бъдещи майки с развила се анемия, е дали самия плод ще бъде засегнат от това заболяване? Отговорът е – не. Новородените деца не са с анемия, тъй като транспортът на желязо през плацентата не е нарушен, независимо от нивото му в кръвта на майката. При кърмещи жени също се наблюдава дефицит на желязо и има необходимост от допълнителен прием.

 

Какви са симптомите на липса на желязо и как може да ги разпознаем?

 

Ранните симптоми, като правило са незабележими и несъществени - лека умора, слабост, лек световъртеж, задух при физическо натоварване (често при изкачване на стълби). Късните симптоми са тахикардия, хипотония, бледа кожа и най-вече клинико-лабораторни показатели като хемоглобин, хематокрит, еритроцити, серумно желязо, витамин В12, феритин и др.

 

Какви са препоръчителните дневни дози на желязо и как може да ги набавим?

 

Дневната нужда на желязо при бременна жена е 27 мг. Тази доза може да се набави и с храната от червени меса, пилешко и риба, говежди черен дроб, миди, зърнени закуски, хляб. Важно за жени, които не употребяват животински продукти, е да обърнат особено значение на  своята диета и да наблягат на растителни храни, богати на желязо. При тях се налага почти винаги допълнителен прием под форма на препарат.

 

При изразена анемия, примерно хемоглобин под 100г/л. дневният прием на желязо е 250-350 мг елементарно желязо прието през устата. Организмът го усвоява много добре, когато е прието в първата половина на деня. За препоръчване да е под формата на еднократен прием за 24 часа. Обикновено колегите назначават два пъти дневно, според мен това не е подходящо.  При често приемане се увеличават страничните ефекти от страна на стомашно-чревния тракт като запек. Освен това всяка предхождаща доза намалява резорбцията на следващата, когато не е изминало достатъчно време между тях. Лечението трябва да продължи поне три месеца след стабилизиране на състоянието, за да се запълнят депата. При изразена анемия и/или при тежко протичане на анемията е възможно да се обсъди венозно вливане на железен препарат или в краен вариант - кръвни продукти.

 

Какви витамини е добре да се приемат заедно с желязото?

 

Хубаво е желязото да е в комбинация с витамин С и витамини от група B с цел повишена усвояемост. Най-доброто лечение е профилактика. Един от препаратите за профилактика и лечение на лека анемия с доказан ефект е Ферофолгин. Това е хранителна добавка с удобен прием и приятен вкус, особено важно за бременна жена. Този препарат е под форма на малки сашета, не се изисква разтваряне във вода и най-важно е, че съдържа необходимите  витамини за усвояване на желязото.

Коментари