Публикация

Николай Хаджидончев беше преизбран за председател на БГФармА

Николай Хаджидончев беше преизбран за председател на БГФармА

Изпълнителният директор на Тева в България Николай Хаджидончев беше единодушно преизбран за председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). Това стана на проведено вчера (20.04.2021 г.)

Отчетно-изборно събрание на БГФармА, на което бе решено той да продължи своя

 

пети пореден мандат като председател и през следващите две години


Николай Хаджидончев има дългогодишен опит във фармацевтичната индустрия

От октомври 2011 г. до 26 юли 2016 г. той е генерален мениджър на Teva Pharmaceuticals България, а след придобиването на „Актавис“ от „Тева Фармасютикълс“, Николай Хаджидончев е изпълнителен директор на Тева в България.


„Българската генерична фармацевтична асоциация ще продължава да бъде надежден и конструктивен партньор на институциите в здравеопазването и активно ще работи за преодоляване на неравенствата в достъпа до лечение на българските граждани. За нас

 

основен приоритет ще бъде работа по осигуряване на реален достъп до лекарствена терапия на всички български граждани

 

независимо от техните заболявания“, коментира Николай Хаджидончев.

Важна задача пред БГФармА е и намаляването на финансовите тежести за генеричните и биоподобни компании, във връзка с недопускане на недостиг на медикаменти за терапия на пациенти с COVID-19, допълни той.


____________________


Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) е учредена през юли 2001 г. и обединява четиринадесет български и чуждестранни генерични и биоподобни фармацевтични компании. Организацията участва активно в оформянето на националната лекарствена политика. Членовете на БГФармА са сред най-големите данъкоплатци в България и допринасят за над 5% от БВП. В България заети във фармацевтичната индустрия са 17 хил. служители, което представлява 10% от 170 хил. души работещи във фармацевтичните производства в Европа. Членовете на Асоциацията на територията на България са представени от 10 фармацевтични производства, които са сертифицирани по GMP и успешно предлагат своите лекарства в ЕС, САЩ, Австралия и Южна Америка.


БГФармА е асоциация – член на Европейската генерична асоциация „Лекарства за Европа“ (Medicines For Europe), като двете организации се стремят към развитие на регулаторна и пазарна среда, в полза на навременното осигуряване на висококачествени и достъпни лекарства за всички граждани на ЕС.

 

 

 

Коментари