Публикация

Д-р Теодора Йорданова: Внимателно режете кожичките на ноктите, може да се инфектират!

Д-р Теодора Йорданова: Внимателно режете кожичките на ноктите, може да се инфектират!

Интервю с д-р Теодора Йорданова, специалист по дерматология и естетика, МЦ „Санита“ - Варна


Д-р Йорданова, как да се грижим правилно за ноктите – трябва ли кожичките да се изрязват, или е по-добре да се избутват? Какво препоръчвате – пилене на ноктите или рязане с нокторезачка/ножица?

По-добрият вариант е кожичките да се избутват, изрязването може да вкара инфекция, да стане причина за неправилен растеж на нокътя. Ако ноктите са заразени с гъбички, е препоръчително да се пилят. При изрязване с ножичка трябва да се внимава. Най-добре е нокътят да се реже по цялата ширина, без да дълбаят ъглите, те не бива и да се впиват встрани в кожичките. Това може да доведе до възпаление.


Вреди ли честото приложение на лакове? Ами изпичането на плочката при маникюрист?

 

Някои жени предпочитат да скрият гъбичките с гел лак и да не виждат проблема. Но той не изчезва, напротив, а става все по-голям. Гъбичките продължават да се размножават и под лака. В моята практика съм виждала опадали нокти, стопена нокътна плочка в резултат на неправилно прилагане на лакове. Това рядко се случва, най-вероятно има предразположение на самите пациентки. Добре е ноктите да се оставят „да дишат“, да има пауза от няколко месеца между отделните лакирания.

 

д-р Теодора Йорданова
д-р Теодора Йорданова

 


Непрекъснатото носене на лакове дава едно жълто оцветяване на нокътната плочка в дългосрочен план. Проблемът е в изпичането не само за ноктите, но и за кожата. Така могат да бъдат отключени някои допълнителни заболявания. Поставянето на гел лакове е съпроводено с повърхностно изпиляване на ноктите, което води до увреждането им. Не съм привърженик на тези процедури, защото те наистина нарушават нокътната плочка. Голяма част от гел лаковете могат да доведат до дерматити. Отделно някои маникюриски не винаги спазват нужната стерилност в салоните и правилната дезинфекция на пилички, ножички, нокторезачки. В резултат много пациенти се заразяват с гъбички, Pseudomonas и други. Освен това, ако не бъде изкаран добре въздухът между нокътната плочка и гел лака, има риск от допълнителна инфекция.


Кои фактори още предразполагат към възникването на гъбички по ноктите? Вярно ли е, че спортуващите хора са по-предразположени?

 

Да, вярно е. Гъбичките са чести при футболисти, тенисисти. Роля играе както микротравматизмът, така и повишеното изпотяване и постоянното носене на затворени обувки.


Онихомикозата се среща обикновено при хора, които:

 

  • носят тесни обувки и синтетични чорапи;
  • страдат от прекомерно изпотяване на крайниците;
  • работят във влажна среда – готвачи;
  • често посещават СПА центрове, басейни, фитнеси, където ходят боси;
    са на възраст над 60 години;

Гъбички по ноктите - кой е застрашен

  • страдат от някои заболявания – диабет, псориазис, имунен дефицит, периферна съдова недостатъчност и други.

Гъбичките са широко разпространени, например Candida е нормален обитател в човешкото тяло. Ако се наруши балансът на микроорганизмите в тялото, ако падне имунитетът, тази гъбичка започва да се свръхразмножава, превръща се в патоген. Той може да ни направи различни бели – от гастроинтестинални до кожни и т.н. Имаме системна кандидоза и системни микози. Те са в резултат на един не добър имунитет.


Преди години заразяването на децата с гъбички се е смятало за казуистика. Как стои сега въпросът?

 

При децата онихомикозата се среща по-рядко, не е нещо невиждано. Обикновено се наблюдава при такива, които:

 

  • спят с термочорапи или носят синтетични пантофи в детската градина, което е предпоставка за непрекъснато изпотяване на краката;
  • боледуват често и се налага да пият антибиотици (водят до развитие на кандида инфекции);
  • са с вреди навици - непрекъснато пръстите им са в устата.

Според Вас може ли дори при еднократно обуване на чужди обувки човек да се зарази с гъбична инфекция?

 

Не е невъзможно. Ако има предразполагащи фактори, може да се стигне до заразяване.

 

Гъбички по ноктите - не обувайте чужди обувки!


Кога човек да се обърне към лекар?

 

Ако човек забележи промяна в цвета на ноктите, петна, удебеляване, ако те станат грапави или чупливи, трябва да потърси консултация със специалист. Много често това са признаци на гъбична инфекция, която постепенно напредва и може да разруши цялата нокътна плочка. Лечението трябва да започне възможно най-скоро.


Как могат да бъдат овладени ефективно гъбичните инфекции? Как помагате на своите пациенти?

 

Това може да стане чрез правилен подход. Освен това пациентът трябва да прояви търпение и постоянство, тъй като нокътният растеж е бавен.


Ако нокътната плочка е засегната в малка степен, може първоначално да се приложи локална терапия. Един прекрасен препарат за третиране на гъбички по ноктите е например „Фунги клиър“. Благодарение на иновативната си формула, препаратът ефективно лекува и подобрява външния вид на нокътната плочка.


„Фунги клиър“ е под формата на лак, нанася се с четка, употребата му е изключително лесна. Съдържа урея и млечна киселина. Добре е да се поставя два пъти дневно (най-добре преди сън и сутрин, за да се избегне мокрене на ноктите) до израстване на здрав нокът. Преди всяко нанасяне е препоръчително старият слой да се отстрани с лакочистител.


Ако нокътната плочка е заразена повече от 2/3, е задължително прилагането на медикаментозно лечение. Системна антимикотична терапия се провежда с Terbinafine (1 таблетка на ден при дерматофити) и Flucoric (по схема при кандида инфекция). При пациенти, които не могат да приемат препарати, може да им се направи лазер.

 

Лечение на гъбичките с лазер
Caption


Има ли „златни правила“, които всеки може да спазва, за да намали риска от развитие или рецидив на заболяването?

 

Хигиената е ключова, важно е да се ползват индивидуални пили и нокторезачки. Добре е обувките да се перат или да се дезинфекцират често с антимикотични спрейове. Внимателно трябва да се прави изборът на маникюрист - понякога се предоверяваме, а това не е правилно. Спорите на гъбичките са много устойчиви и много малко дезинфектанти са активни спрямо тях.


След успешно лечение трябва ли старите обувки да се изхвърляли?

 

Не. На моите пациенти препоръчвам дезинфекция на обувките и стъпалата с „Фунги спрей“. В състава на продукта влизат природни съставки:

 

  • масло от чаено дърво;
  • масло от мента;
  • масло от бор;
  • екстракт от листата на салвия;
  • борна киселина.


Този спрей има противогъбично, антибактериално, противовъзпалително действие. В началото препоръчвам да се прилага ежедневно в рамките на седмица, след това - 1-2 пъти седмично. Препаратът е много добър, щадящ е към обувките, не ги съсипва. Подходящ е и за дезинфекция на пили, ножици, нокторезачки.

 

За контакт с д-р Теодора Йорданова се обадете на тел. 0886 75 02 89

Коментари