Публикация

"Гедеон Рихтер" отбелязва 120 г. от създаването си

"Гедеон Рихтер" отбелязва 120 г. от създаването си

Когато през 1901 г. фармацевтът Гедеон Рихтер (на снимката долу) купува аптеката "Орел" в Будапеща, едва ли си е представял, че 120 години по-късно начинанието му ще се превърне във водеща фармацевтична компания в Централна и Източна Европа.

 

Гедеон Рихтер

В началото акцентът в работата на аптеката е производството на органотерапевтични препарати, приготвени с екстрати от животински тъкани. Сред първите серийно произведени лекарства са дезинфектант, обезболяващи за треска и за болка, най-известното от които е било „Калмопирин“ (ацетилсалицилова киселина), който се ползва и до днес.

 

Стремежът към иновации допринася за растежа на компанията

 

През 1923 г. компанията вече бележи сериозен ръст, който не се дължи на късмета, а на експертизата и на стремежа към високото ниво на иновации. Освен че е сред първите фирми в Европа, които предлагат инсулин, успехът се дължи и на факта, че компанията е имала близо сто фармацевтични специалисти още преди избухването на Първата световна война. Между двете световни войни компанията вече има 10 дъщерни дружества и 40 представителни офиси, работещи в чужбина, и представители на пет континента. До избухването на Втората световна война Gedeon Richter е един от най-големите износители в Унгария.

 

Автомобил за разнос на лекарства от 40-те г.

 

След войната компанията енергично разработва оригинални лекарства. Започва да провежда полипептидни проучвания и изследвания и да разработва производствени процеси за различни стероидни производни. Дружеството е национализирано през 1948 г., а най-големият му успех идва чрез използването на собствен процес за производство на витамин В12. Именно това прави Gedeon Richter важен играч на световния пазар. Тя става  водещият доставчик на Съветския съюз през 60-те години на ХХ в., а през 70-те се наблюдава стабилен растеж на износа й на Запад.

 

Кавинтон, оригиналният продукт, който подобрява циркулацията в мозъка, се появява през 1977 г. и има успех в световен мащаб. Това е един от най-известните продукти на компанията. Падането на желязната завеса през 1989 г. и съпровождащите сътресения не подминават Gedeon Richter, но през 1992 г. тя отново е във възход, благодарение на несравнимия опит и експертиза, изключителните служители и мениджърски състав.

 

Пътят до водеща фармацевтична компания в Централна и Източна Европа

Рихтер не само задържа позицията си в Унгария, но се развива като водеща фармацевтична компания в Централна и Източна Европа. В същото време значително увеличава присъствието си на пазарите в Европейския съюз, Япония, Китай и САЩ.

 

Понастоящем Компанията присъства в повече от 50 страни с пет производствени фабрики, 19 представителства и 41 търговски компании и представителства.

Основната цел на Компанията е да развива продуктовото си портфолио, за да може непрекъснато да предлага иновативни и изключителни продукти на достъпни цени.

 

В България присъства от 1933 г. с известни прекъсвания, наложени от историческите повратности. През 1993 г. е първа сред компаниите от Централна и Източна Европа, която създава мрежа от медицински представители в България, които професионално представят продуктите на компанията. Днес продуктите на Gedeon Richter предлагат предлагат качествено и ефективно решение в работата на кардиолози, общопрактикуващи лекари, невролози, психолози, уролози, ревматолози, гинеколози, ортопеди и други специалисти.

 

Понастоящем компанията разполага с едно от най-богатите продуктови портфолиа в областта на гинекологията както в България, така и в световен мащаб – орални контрацептиви и контрацептивни изделия, средства за спешна контрацепция, хормонозаместителна терапия, медикаменти за лечение на ендометриоза и инфертилитет, продукти срещу остеопороза, противогъбични средства и лекарства за лечение на миома на матката. По този начин, компанията предлага терапевтични решения за всяка възрастова група.

Коментари