Публикация

Фармакологично лечение на проблемите със съня

Фармакологично лечение на проблемите със съня

Проф. Георги Момеков, Фармацевтичен факултет, МУ-София

 

Сънят и съответно нарушенията на съня не са свързани само с неговата продължителност, но са свързани с нарушения на оптималните фази на съня. Когато няма оптимален баланс между различните фази, когато има чести нощни събуждания, дори сънят да бъде с една достатъчна продължителност, е възможно да имаме нарушения на така наречената хигиена на съня и хората да се събуждат с усещане за един не добър сън и не се чувстват отпочинали.

Терапевтичните цели при терапия на безсъние са:

1)      подобряване на сънната латенция, да се заспива за период под 30 мин

2)      да се намалят общият брой на събужданията по време на съня

3)      да се увеличи общото количество на съня над 6 часа и

4)      сънна ефективност, което означава, че възстановителният сън трябва да е над 85%.

 

С продукта NovaNight Тройно действие се постига комбиниране на свойствата на биологично активните вещества мелатонин, калифорнийски мак, пасифлора, маточина и витамин В6 и комплексно интервениране върху цялата архитектура на съня, със запазване на нормалното съотношение между отделните компоненти и фази на съня:

  • подобрява латенцията, тоест води до по-лесно заспиване, свързано с мелатонина
  • Намалява събужданията през нощта с ефектите на калифорнийския мак и маточината
  • Подпомага възстановителния сън с пасифлората
  • без никакви адиктивни свойства.

Мелатонинът наподобява циркадния ритъм и при циркадни разстройства на съня имаме клинични проучвания, които показват че той намалява времето за заспиване. Има благоприятен ефект при този тип jet-lag инсомнии и инсомнии, свързани с, да речем, работа на смени, и при един отличен профил на безопасност.

 

Калифорнийският мак се използва традиционно за облекчаване на леки нарушения на съня и подпомагане на заспиването. Отделните алкалоиди могат да модулират функцията на хлорния канал на GABAa рецептора, подобно на бензодиазепините. Това естествено при животинските модели е асоциирано с индукция на дълбок сън.

 

Passiflora Incarnata или страстоцвет действа като модулатор на GABAa рецепторите и може да повлиява на нормалния баланс между фазите на съня. Има изключително богат биологичен състав, но се счита че Апигенин, Витексин и Лутеолин, това са флавоноиди, са основните биологично активни компоненти.

 

Melissa Officinalis или маточнина е с добре установени седативни свойства. Използва се традиционно и облекчава симптоми на психически стрес, особено на фона на нарушение на съня. Защото знаем, депривацията от сън води до тежък стрес.

 

Витамин Б6 освен ко-фактор в много ензимни системи, може да бъде и модулатор на функции на йонни канали, тоест да повлиява на процесите на възбудимост. Допринася за нормална психологическа функция, намаляване на умора, изтощение и т.н.

Коментари