Публикация

Вакуум терапията - съвременното лечение на труднозарастващи рани

  Вакуум терапията - съвременното лечение на труднозарастващи  рани

Пациентите с трудно зарастващи рани нарастват лавинообразно, особено на фона на COVID-пандемията. Случаите се увеличават, а състоянието, в което болните търсят консултация, е значително утежнено, каза д-р Веселина Кабакчиева, хирург в МБАЛ "Медлайн".

 

Причината за това е страхът на повечето от тях да потърсят лекарска помощ и да лежат в болница. Така раните, с които пристигат при нас, са много по-тежки, а усложненията често дори фатални. Част от тях все още разчитат, че ще се справят с йодасепт и кислородна вода.

Труднозарастващите рани често са следствие от друго заболяване

Друг проблем, с който се сблъскат болните е трудното откриване на подходящи специалисти и на съвременно лечение. Не са редки случаите, когато обикалят от болница в болница, докато намерят правилното място, където трудно зарастващите рани да бъдат третирани по най-подходящия начин.

 

Най-основното при стартиране на терапията е да се отчете, че те не се появяват сами по себе си, а са следствие от някакво друго основно страдание. Най-често са свързани с болести като диабет, сърдечна недостатъчност, подагра, разширени вени, залежаване. Не е малък процентът на трудно зарастващите следоперативни рани. Неправилното лечение на една такава рана с времето може да доведе до трайно инвалидизиране, защото в някои случаи се стига и до ампутация на крайника.

За България все още е нещо ново

Един от успешните методи, с който хирургът постига отлични резултати, е вакуум терапията. Тя се прилага отдавна в света, но за България все още е нещо ново. След консултация със специалист се преценява дали даден пациент е подходящ или не за този тип лечение.

 

Вакуум апаратът стои денонощно върху раната на пациента, като на около 7 дни се сменят превръзките с нови. Консумативите са еднократни и стерилни. Лечението е напълно безболезнено.

Обслужването на машината не затруднява пациентите

Машината едновременно изтегля секретите от раната, стимулира кръвообръщението и ускорява процеса на образуване на нови клетки.

 

 Голяма част от пациентите провеждат терапията вкъщи. Обслужването с апарата за болните е удобно и лесно - не се налага всеки ден да се посещава лечебно заведение, за да се почиства раната им. Не е необходимо и да лежат през цялото време, могат да се придвижват свободно сами с апарата в ръка.

 

Продължителността е различна и строго индивидуална - при едни отнема 3 седмици, при други - по 2-3 месеца. Резултатите са видими още дни след започване на терапията. Срокът на зарастване на раните при някои хора се скъсява наполовина, дори и повече спрямо старите методи на лечение.

Коментари

Все повече са тези пациенти в нашите практики