Публикация

Проф. Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19

Проф. Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел.


Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.


„През цялото време ни водеше разумът, интелектът на нашите експерти, които стоят тук на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Искам да благодаря на всички български граждани – на тези, които повярваха в необходимостта от мерките и не послушаха гласа на популизма, на всички колеги от НОЩ, на постоянните членове и на асоциираните такива за това, че през цялото време не отстъпваха от медицината, не се лъкатушехме във вземането на решения, а бяхме последователни през целия път досега“, допълни здравният министър.


Проф. Ангелов съобщи, че

 

остава трайна тенденцията за по-голям брой излекувани, отколкото новозаразени

 

По думите му, за да се запази постигнатото, има две условия – да се ускори темпът на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. имунизирани на ден, както и да се спазват противоепидемичните мерки. Според него колективният имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни и най-късно - в края на август.


По отношение на 14-дневната заболяемост, която в страната ни е 460 на 100 хил. души, България е на четиринадесето място в ЕС и на пето на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 23 на 100 хил. души, като по този показател страната ни се нарежда на второ място в ЕС и на трето на Балканския полуостров. За последните 14 дни най-висока е заболяемостта във Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и Софийска област. Най-ниска тя е в Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик.

Най-радостното е, че кривата на заболяемостта стръмно спада и вървим към подобряване. Сега вече я последва и кривата на смъртността, и на хоспитализираните, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов от своя страна посочи, че

 

Европейската агенция по лекарствата продължава анализа и оценката на данните на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19


„В началото на седмицата ЕМА потвърди положителното съотношение полза - риск на ваксината на Janssen след допълнителния анализ на данните за безопасност, което позволява на държавите в ЕС да продължат техните ваксинационни кампании, включвайки и тази ваксина“, изтъкна Кирилов.


Той припомни, че

 

на 15 април беше извършена първата доставка от 14 400 дози от препарата на Janssen в страната ни

 

Следващата се очаква на 26 април и тя е в размер на 24 000 дози. Той Директорът на ИАЛ съобщи още, че продължава оценката и на ваксината на AstraZeneca. Утре ЕМА трябва да оповести решението на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата. Богдан Кирилов допълни, че до края на юни в страната ни ще пристигнат 5,5 милиона дози от ваксините срещу COVID-19. 3,5 от тях ще са от препарата на Pfizer, 420 хил. - на Moderna, около 1 млн. от оксфордската ваксина и 550 хил. от тази на Janssen.


По време на брифинга стана ясно, че се обсъжда удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната с още един месец.

 

Коментари