Публикация

Дефицит на микроелементи при бременни жени: последици и превенция (ВИДЕО)

Дефицит на микроелементи при бременни жени: последици и превенция (ВИДЕО)

Дефицитът на микроелементи сред жените в Европа е висок. Проучвания сочат, че делът на дамите, приемащи достатъчно витамини (B1, B2, B6, B12, А, C, Е, PP, фолат), варира между 28 и 60%, а на тези, които успяват да си набавят нужните микроелементи (Na, K, Ca, MG, P, Fe, Zn, Cu, Se) в оптималните количества, е между 22 и 91%.

 

Kогато жената планира да стане майка или вече е бременна, липсата на важни вещества крие особено големи рискове – нормалното протичане на бременността може да се компрометира, опасността от възникване на аномалии у плода нараства.

Основна причина за недостиг на микроелементи при бременни и планиращи бременност жени е малкият дял на зеленчуци, плодове и риба в диетата“, изтъква проф. Асен Николов, акушер-гинеколог с над 30-годишен опит.

Във видеопрезентация (може да гледате по-долу) изтъкнатият специалист цитира някои интересни факти, които са станали известни в последно време. Така например статистиката показва, че за да си осигурите необходимото количество фолиева киселина, на ден трябва да консумирате 5 броя авокадо, 2 кг зеле, 0.5 кг спанак, 10 портокала или 0,5 кг орехи. Ако искате пък да снабдите организма си с нужната доза омега-3 полиненаситени мастни киселини, на седмица трябва да приемате 38 порции риба треска, 16 - калмари, 5 – херинга, или 4 порции сьомга.

 

„Съответствието с горните норми може да бъде трудно от физиологична и финансова гледна точка“, заявява проф. Николов.

 

По думите му е полезно да се знае също така, че количеството витамини в храната се намалява при термична обработка, дълго и неправилно съхранение, ускорена технология на отглеждане на растенията и животните, употреба и пестициди и други.

 

Ето и по-важните акценти от видеото:

  •   Анемията е полиетиологично заболяване, което засяга 38% от бременните жени. Значителен дял от провокиращите я фактори са вследствие на дефицита на витамини и микроелементи;
  • Недостигът на желязо, витамин B12, B6 и B9 (фолиева киселина), D, А, селен (Se) води до невъзможност на организма да изпълнява функциите си в сложния процес на хематопоезата и работата на еритроцитите;
  • Недостатъчният прием на фолиевата киселина през бременността повишава риска от: дефекти на невралната тръба (Spina bifida), сърдечносъдовата система и крайниците; аненцефалия; нормално развитие на мозъка на бебето; недозатваряне на небцето; омфалоцеле (вроден дефект на предната коремна стена); Синдром на Даун и други;
  • Полиненаситените мастни киселини (ПНМК)  - омега-3 и омега-6, са основа на мембранните структури на клетките. Консумацията на морски риби и хранителни добавки с омега-3 ПНМК, когато е необходимо, имат благоприятен ефект върху резултата от бременността и здравето на бебето;
  • Проучване от 2020 г. доказва, че балансът между омега-3 и омега-6 е много важен за организма;

 

  •  „Елевит“ на Байер съдържа две от най-важните съставки на омега-3 полиненаситени мастни киселини - EPA и DHA, които осигуряват правилното развитие на нервната и сърдечносъдовата система на бебето, освен това помагат за предотвратяване на прееклампсия.
  • Всеки витамин и минерал в този препарат е прецизно дозиран, съобразно препоръките на Световната здравна организация.

Подробности вижте във видеото по-долу.

Коментари