Публикация

Д-р Георги Миндов: Налице е затихване на интереса към всички ваксини

Д-р Георги Миндов: Налице е затихване на интереса към всички ваксини

Налице е затихване на интереса към ваксините. Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората.


Това каза д-р Георги Миндoв, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред БНР.


Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Едно затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме“, отбеляза д-р Миндов.


Той разказа, че

 

в списъка му има трима желаещи за „Пфайзер“, но му липсват други трима, за да отвори един флакон

 

От неговите пациенти, ваксинирани с първа игла с „Астра Зенека“, няма отлив за втората доза. Към д-р Миндов няма запитвания за „Янсен“, нито за „Спутник“.
При общопрактикуващия лекар не са регистрирани усложнения след COVID ваксини.


„При продукта на „Астра Зенека“ няма нито един пробив, нито един, който се е разболял след първата игла. Никой не ми се е разболял“, изтъкна специалистът.


Важно е, че от този месец джипитата могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени

 

подчерта д-р Георги Миндов, като допълни, че общопрактикуващите лекари вече ще работят „като зелени коридори“.


Според него празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на „Пфайзер“ изисква специфично съхранение след размразяването.

Коментари

Петър  Галев
26 апр 2021 18:06

Очевидно причината е в моментното затихване на пандемията на българска територия. Но съвсем не е сигурно, че това намаление на заразените и починалите е траен процес. Трябва да видим как ще се отрази практическата отмяна на мерките, защото всеки може да види какво е по заведенията: никакви 50 %, вътре е човек върху човек... Както и навсякъде. Дано просто епидемичният процес да отмине по биологичната си логика, защото, ако се разчита на каквито и да е мерки, това не е реалистично на наша територия в момента.