Публикация

Цвеклото пази от деменция

Екип от университета „Уейк Форест” са изследвали ефектите от солите (нитратите) в цвеклото.

Много проучвания са показвали, че сокът от червения зеленчук понижава кръвното налягане.

В някои зони на мозъка притокът на кръв намалява с възрастта. Смята се, че това е свързано с деменция и намаляване на когнитивните способности.

Голяма концентрация на нитрати има в червеното цвекло, както и в целината, зелето и листните зелени зеленчуци като спанак и марули. Когато човек консумира храни, съдържащи голямо количество нитрати, бактерия в устата превръща нитратите в нитрити.

Учените установили, че нитритите могат да допринесат за увеличаване на притока на кръв и на кислород в специфични места в организма, където има недостиг на кислород.

Резултатите, публикувани в Nitric Oxide Society, показали, че след консумация на храни, съдържащи голямо количество нитрати, притокът на кръв се увеличава в бялото вещество във фронталните лобове на мозъка.

Коментари