Публикация

Съвременни методи за лечение на акне

Съвременни методи за лечение на акне

Публикация на д-р Румяна Тодорова, специалист по кожни и венерически болести

 

Акнето е едно от най-честите заболявания в дерматологията. По данни на СЗО 90% от младежите на възраст между 10 и 20 годишна възраст страдат от различни форми на това заболяване. В последните години се увеличава броят на хората, преминали тази възраст, дори се среща и след 35- 40 годишни пациенти. Обривите са най-често разпространени по кожата на лицето, раменния пояс и деколтето. Представлява заболяване на мастните жлези и  се проявява със себорея, комедони, папули, пустули, абсцеси и цикатрикси. Поради локализацията на измененията заболяването създава естетически проблеми.

 

Активността на мастните жлези, наличието на себорея и разширените пори са генетично определени. Налице е повишено отделяне на себум, инфундибулна кератинизация и фоликуларна инфламация. Предполага се автозомно-доминантно унаследяване.

 

Задължително условие за образуване на лезиите е себореята, т.е. хиперфункция на мастните жлези. Мастните жлези са под въздействието на различни андрогени. Мастната секреция е под влияние на свободния тестостерон с тестикуларен произход при мъжете и дехидроепиандростерон и 4- ндростендион с надбъбречен произход, както е при жените. Под влияние на ензими в мастните клетки свободният тестостерон се превръща в дихидротестостерон, който е хормоналният фактор за синтез на себум. Последният стимулира синтеза на някои ензими, които засилват метаболизма и водят до хипертрофия на мастните клетки. Основната обривна единица при акнето е комедонът. Комедоните са резултат от нарушена кератинизация в мастния фоликул. Най-напред се появява микрокомедон, който е едва забележим и е резултат от смутената кератинизация, следва т.нар. затворен комедон, който е резултат от натрупване на корнеоцити в инфундибулума и накрая отворен комедон, т.нар. черна точка, който е резултат от здраво споени корнеоцити, себум, бактерии, меланин и др. Близо до инфундибулума се открива Pityrosporum furfur и Staphylococcus epidermidids тип II, които нямат особено значение като причина за заболяването. Propionibacterium acnes, който също се открива, има важно значение за комедонообразуването.

 

Клинична картина

 

Преди да се опише клиничната картина трябва да се снеме много обстойна анамнеза, защото акнето може да бъде индуцирано от различни причини. Така могат да се определят следните форми:

 

  • Акне вулгарис - най-често в пубертета
  • Акне артифициалис - в резултат от неадекватни грижи или механична иритация на кожата
  • Акне неонаторум - при новородени и в първите месеци след раждането
  • Акне тропика - провокирано от слънцето
  • Акне медикаментоза - при прием на кортикостероиди, препарати, съдържащи бром, хлор, йод, витамин В12, барбитурати, диазепам и др.
  • Акне професионалис - при работа с катрани, машинни масла, хлорфенол, нафталин и др.
  • Акне при възрастните - най-честите причини са: стрес (при повишени нива на стреса се стимулират надбъбречнитежлези, които сигнализират за производство на андроген, който от своя страна въздейства върху мастните жлезии те произвеждат повече себум); наследственост; неправилни процедури и козметични средства при грижи за кожата, което е изключително често в последните години поради изобилието от козметични средства на пазара, но неправилно приложени или неподходящи продукти; тумори или хиперплазия на яйчниците при жените или надбъбречните жлези.

 

Според преобладаващите обривни елементи се отличават следните форми на акне:

 

  • Акне комедоника - преобладават комедоните, „черните точки“
  • Акне папулоза - преобладават червени пъпки
  • Акне папуло- пустулоза - обривът семанифестира с червени пъпки, някои от които гнойни
  • Акне нодуло – цистика - кожните лезии се манифестират от дълбоки болезнени възли и кисти, които понякога се отварят и секретират гнойна материя
  • Акне фулминанс - тежко протичаща форма с повишена телесна температура, левкоцитоза, болки по ставите. Наблюдават се абсцеси, некрози с последващи белези.
  • Некротизиращо акне
  • Келоидно акне - образуват се плътни груби белези, които водят до деформация

 

Заболяването може да протече в три стадия, които могат да обединяват някои от горните форми:

 

-          Първи стадий -  преобладават отворени и затворени комедони, като липсват други изменения

-          Втори стадий - инфектирани комедони, които са се превърнали в папули и пустули; когато се засегнат дълбоките слоеве на дермата и се оформят абсцеси говорим за акне конглобата, при което остават груби цикатрикси (белези)

-          Трети стадий - освен обривните елементи при горните два стадия има и уплътнени дълбоки възли, хеморагични крусти (кори), след преминаването на които остават атрофични или хипертрофични белези.

 

Хистологична картина

 

Установяват се уголемени мастни жлези с разширени канали с хиперкорнификация на стената, което затруднява изливането на себума и води до образуване на комедони. В каналите се откриват бактерии, които посочихме по-горе, които се намират и в по- долните части на каналите. Виждат се възпалителни инфилтрати. Поради възпалителния процес  могат да липсват мастни жлези, които са унищожени.

 

Лечение

 

Подходът е индивидуален в зависимост от стадия на заболяването и от причината за възникването му.

 

Локалното лечение е от изключителна важност. Първото много важно условие е поддържане на много добра хигиена с подходящи измивни средства, като се препоръчва да се ползват детергенти, съобразени с типа кожа. Трябва да се изясни на пациента, че лечението изисква време, понякога до няколко месеца, че трябва да се прояви постоянство при лечението. Използват се различни локални средства, като активните съставки могат да бъдат антибиотици в концентрации 1- 4% кремове и лосиони, бензоил пероксид, сяра, имидазол, витамин А- киселина, азелаинова киселина, салицилова киселина, хексаметилентетрамин и др. Често се налага и общо лечение с антибиотици, които се предписват по схеми за продължителновреме, 13- цисретинова киселина (Роакутан).

 

Съвременни методи на лечение

 

  • Химични пилинги - със салицилова, азелаинова, йеснерова, трихлороцетна, гликолова киселина. Обикновено са повърхностни, кожата бързо се възстановява, премахват се мъртвите клетки и се стимулира метаболизма на клетките.
  • Микронидлинг - включва три технологии - микронидлинг, радиочестотни вълни и LED- светлина. Принципът е чрез позлатени микроигли се доставят радиочестота и LED- светлина. Резултатите от тази процедура са бактирицидно действие благодарение на LED-светлината и възстановяващ ефект от приложението на радиочестотните вълни като се индуцира производството на колаген и по този начин се заличават белезите.  LED-светлината е диодна светлина, като синята светлина се използва при среднотежките и тежки форми на акне. Тя достига дълбоко в порите, където се намира Propionibacterium acnes и други бактерии и ги унищожава. Червената светлина пък въздейства върху процесите на стареене на кожата като ги забавя.
  • IPL-фототерапия - представлява интензивна пулсова терапия, която обхваща вълни от видимия и инфрачервен спектър, вълни с дължина от 560 до 1200 nm. Използва се при леко и умерено акне. Светлината преминава през слоевете на кожата, имабактерицидно действие, намалява възпалението и излишния себум, намалява зачервяването и пигментациите.

Много от локалните средства, които се използват при лечението на различните форми на акне водят до пресушаване и понякога до възпаление на кожата в третираните участъци. Нарушава се водно- липидната обвивка на кожата и това води до други проблеми, които трябва да се имат в съображение, когато се провежда лечение при пациенти с акне. Трябва да се стремим да запазваме бариерната функция на кожата за да не допуснем активирането на патогенни бактерии. В последната година с честото и продължително носене на предпазни маски при много пациенти с акне, при които бяха постигнати много добри резултати и те бяха преминали на поддържащи козметични препарати се забелязва изостряне на проявите на възпалението, които се изразяват в зачервяване и лющене на кожата, както и отново поява на червени пъпки, някои от които гнойни.

 

Изключително подходящ продукт за лечение на инфламаторното акне е NiAcne в двете му форми гел и крем. Основните му активни съставки са никотинамид, гликолова и салицилова киселина. Препаратът значително намалява тежестта на акнето като матира и хомогенизира тена на  кожата. Той може да се прилага самостоятелно или в комбинация със системни ретиноиди и антибиотици като подпомага тяхното действие. Той има мощно противовъзпалително, антибактериално и себорегулиращо действие. Привилегия на дерматолога е да определи  коя форма е по- подходяща в конкретния случай в зависимост от състоянието и типа кожа, както и комбинацията, която ще направи с други локални средства. Гелът е по- подходящ при лечение на акне в комбинация със себорея, тъй като кожата е доста омазнена. Кремът е по- подходящ при кожа, която дълго време е третирана с различни кератолитични средства, пресушена е и има дефицит в бариерната функцията на водно- липидната мантия. Основната съставка на продукта NiAcne е никотинамид. Той е форма на витамин В3, който е водноразтворим витамин. Открит е през 1935- 1937 г. Приложен перорално, той се използва за лечение на заболяването пелагра, а локално има изключително добро действие върху проявите на инфламатолното акне. Никотинамидът увеличава биосинтезата на церамиди в човешките кератиноцити, което е доказано in vitro и подобрява епидермалната пермеабилитетна бариера in vivo. Приложен локално в концентрация 2% в продължение на 2 до 4 седмици показва ефективност при понижаване на екскрецията на себум. Той предотвратява индуцирането на Propionibacterium acnes и в крайна сметка води до понижаване производството на про- възпалителните интерлевкини- 8, които се секретират от неутрофили, лимфоцити, епителни и ендотелни клетки и поддържат възпалителния синдром. Ето защо никотинамидът има мощно противовъзпалително, антибактериално и овлажняващо действие, регулира отделянето на себум и което е много важно, не води до фоточувствителност.

 

Гликоловата и салициловата киселина, които също влизат в състава на NiAcne, имат кератолитично, комедонолитично и ексфолиативно действие.

 

Комбинацията от трите съставки прави продукта NiAcne изключително подходящ при лечение налекитеформи на акне, като има изключително щадящо действие върху кожата.  Може да се използва самостоятелно или в комбинация с други локални средства.

Коментари