Публикация

Мозъчен кръвоизлив – какво трябва да знаем?

Мозъчните кръвоизливи са много по-опасни в първите часове и дни след получаването им и смъртността от тях е от 40 до 60%.


През тази година в Клиниката по неврология на Университетската болница „Света Анна” в София необяснимо, засега, се увеличава относителният брой на хората с мозъчни кръвоизливи. Това вероятно е свързано с различни проблеми в живота, непрекъснат стрес, неправилно и недостатъчно лекуваното кръвно налягане, грешки в диетата и неправилно хранене, наднормено тегло, висок холестерол, диабет, злоупотреба с алкохол, депресивни състояния, недобрата организация на доболничната помощ и климатични и други промени в живота на всички нас.

Парадоксално на първоначалните очаквания, мозъчните кръвоизливи са много по-опасни в първите часове и дни след получаването им и смъртността от тях е от 40 до 60%, особено ако се лекуват в малки и недобре оборудвани болници. Но когато болните попаднат в големи и качествени болници, със съвременни възможности за лечение, те имат много по-голям шанс не само да оцелеят, но и да се възстановят успешно в много по-голяма степен, в сравнение с болните с мозъчни инфаркти или исхемични мозъчни инсулти, в първите 3 до 6 месеца от началото на инсулта и след това да не останат трайни инвалиди до края на живота си.

Това е свързано с факта, че кръвта, която се излива в мозъчното вещество от спукания кръвоносен съд, измества встрани мозъчните клетки и влошава тяхното оптимално кръвоснабдяване и обмяната на веществата, но не ги прекъсва. Както това се случва при мозъчните инфаркти, където рязко и дефинитивно се прекъсва снабдяването с кръв и кислород, участъкът от мозъка след запушения трайно кръвоносен съд и клетките за минути и няколко часа загиват и не могат да се възстановят след „излекуването” на инсулта, като оставят трайни последици в дейността на увредения мозък и на функциите му, за които тази част от мозъка е специализирана да отговаря.

Затова сега вече усилията са насочени главно в първите минути и часове на т. нар. остър период след началото на инсулта болният максимално бързо да се транспортира в най-близката голяма болница и да му се окаже най-ефективната и съвременна медицинска помощ, за да се спаси животът му и същевременно да се започне веднага коригиране и оптимизиране на живота на притиснатите неврони, за да могат те бързо и ефективно да се възстановят и да започнат максимално бързо да участват в общия алгоритъм на глобалната дейност на цялостния мозък и да осигурят максимално добро качество на живот след преживяването на мозъчния кръвоизлив.

Вътремозъчните кръвоизливи са около 20% от мозъчните инсулти у нас. Най-честите причини, водещи до разкъсване или частично увреждане на стената на кръвоносните съдове в мозъка, са артериалната хипертония (високо кръвно налягане), вродени или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промени в съсирваемостта на кръвта и склонност към кръвоизливи при някои заболявания на кръвта, възпалителни заболявания на кръвоносните съдове, увреждане на кръвоносните съдове при интоксикации с наркотици като кокаин, хероин, амфетамин и други.

„Подмладяването” на мозъчните инсулти в последните години се дължи именно на увеличаване на относителния дял на вътремозъчните кръвоизливи у млади хора с посочените рискови фактори и най-вече с високи стойности на кръвното налягане, които не са лекувани правилно и навреме.

Клиничната картина е толкова характерна, че диагнозата не е проблем дори за неспециалисти невролози:

• Силно главоболие;

• Нарушено съзнание, дори кома;

• Парализа на десните или левите крайници;

• Понякога със спрегнато отклонение на погледа встрани;

• Най-често през деня;

• По време на хранене или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Хеморагичните мозъчни инсулти са изключително спешни състояния, поради което е необходимо болните да бъдат транспортирани по най-бързия възможен начин до най-близката болница, в която има възможности за бърза диагноза чрез КТ (компютърна томография) или МРТ (магнитна резонансна томография), по изключение с лумбална пункция и изследване на ликвора (гръбначно-мозъчна течност), както и с възможности за интензивни грижи. Изравняването на налягането на кръвта в хематома (кръвоизлива) и околната мозъчна тъкан е въпрос на минути, при което кръвоизливът спира нарастването си (ако не пробие в субарахноидното или вентрикулното пространство).

Голямото майсторство и спасяването на живота на болните е в следващите минути и часове, когато се проследяват и коригират адекватно основните жизнени параметри и кръвните показатели за състоянието на мозъка и организма.

Въпреки големите успехи на науката при съвременното лечение, една голяма част (30-60%) от болните умират в първите дни и седмици след кръвоизлива.

При благоприятно развитие на заболяването излялата се кръв в мозъка постепенно, за няколко месеца, се резорбира и на мястото на кръвоизлива остава минимален дефект в зависимост от засягането на мозъчния паренхим или сравнително рядко киста (кухина), пълна с индеферентна течност или съединителна тъкан, която най-често няма никакво клинично значение и не води до усложнения и проблеми.

В много редки случаи такива кисти могат чрез дразнене на околната мозъчна тъкан да доведат до епилептични прояви или припадъци, но това може да се лекува успешно консервативно с медикаменти или в много редки случаи се налага оперативна интервенция.

Запомнете:

• Всеки шести човек в света получава мозъчен инсулт;

• На всеки шест секунди в света умира човек от мозъчен инсулт;

• Всяка година 15 милиона души в света получават мозъчен инсулт;

• Всяка година 6 милиона души в света умират от мозъчен инсулт;

• 1/3 от засегнатите хора умират в първия месец след инсулта;

• 1/3 остават инвалиди, с трайни дефекти и проблеми с качеството на живот, тежат на близките си и на обществото;

• 1/3 могат да се възстановят задоволително, но само ако попаднат в специализирани екипи и в голяма добре оборудвана болница до няколко часа от началото на първите симптоми!

Това, което е важно да знаят болните и техните близки, е, че прогнозата за възстановяване на работоспособността при мозъчните кръвоизливи, след много опасния за живота остър период в първите няколко часове и седмици, е много по-добро и качеството на живот е много по-високо при вътремозъчните кръвоизливи, в сравнение с исхемичните мозъчни инсулти (инфаркти).

Съвети от водещите експерти в света към хората от всички възрасти от 18 до 100 години:

Открийте Вашите лични рискови фактори: високо кръвно налягане, диабет, високо ниво на холестерола в кръвта;

Поддържайте редовно висока физическа активност;

Избегнете излишното тегло и се хранете правилно;

Ограничете употребата на алкохол;

Избягвайте цигарения дим. Ако пушите, откажете се бързо и завинаги от този порок;

Научете се да разпознавате симптомите на мозъчния инсулт и как да действате при такива обстоятелства.

___

*Доц. Герасимов е ръководител на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Света Анна”- София. Той е и национален консултант по спешна неврология към МЗ и национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология.

Коментари