Публикация

Световен ден на безопасността и здравето при работа 2021

Световен ден на безопасността и здравето при работа 2021

Международната организация на труда апелира за инвестиране в устойчиви системи за безопасност и здраве при работа.

 

На 28 април се отбелязва Световния ден на безопасността и здравето при работа. От 2001 г. повече от сто страни в света на този ден обръщат специално внимание на повишаването осведомеността и фокусират вниманието на обществеността върху мащаба на проблемите, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, както и намаляване на смъртните случаи и наранявания на работното място. През 2021 г. Международната организация на труда призовава „Предвиждайте, подготвяйте се и реагирайте на кризи: Инвестирайте сега в устойчиви системи за безопасност и здраве при работа!“

 

Кризата, породена от пандемията, ни показа важността на този процес, включително по отношение на качеството на услугите по трудова медицина за всяко предприятие и организация и на национално и международно ниво. МОТ съветва да се повиши осведомеността и да се стимулира диалога за необходимостта от създаване и инвестиране в устойчиви системи за здраве и безопасност при работа и предотвратяване разпространението на COVID-19 на работното място.

„Пожелавам на всички нас да се адаптираме към новата реалност в трудовия ни живот, защото както е казал Платон „Първото благо е здравето!“  - споделя инж. Димитър Коларов, управител на ЛОТ-КОНСУЛТ.

 

Експертите споделят, че е необходимо все по-активно работодателите да полагат грижи за застрашените групи работещи с цел запазване на тяхната работоспособност, включително и за работещите дистанционно. Тенденцията е все повече включване на дигитализация на работното място, ефективно обучение през целия трудов живот, включително и за справяне със стреса, придобиване на специфични компетенции и умения, безхартиени дейности, установяване на баланс между професионалния и личния живот и увеличаване на работоспособността в активна възраст.

 

Очакванията са дейностите по организация на бизнеса, процесите, процедурите, работното време да продължат да се подлагат на анализ и усъвършенстване и истинско предизвикателство ще е новата реалност и форми на работа да бъдат облечени в адекватна законова форма, т.е. нормата и практиката да са в синхрон.

 

„Хората разбраха, често сблъсквайки се и челно с проблема, че здравето и безопасността на работещите хора е приоритет и то не само за тях самите, а и за техните семейства, колеги, приятели.“ – категорична е д-р Мария Титопулу, доктор по социална медицина. – „Надявам се, че ваксината ще ограничи разпространението на заболеваемостта и че тя няма да е оставила траен негативен отпечатък и последствия върху психичното здраве на българите. Очакваме по-скоро въвеждането на единно електронно здравно досие, с което да се осигури непрекъсваемост на връзката и информацията, предавана между личните лекари, службата по трудова медицина, здравните заведения и фармацевтите!“


До 7-ми май продължава да тече срока за обществено обсъждане на проекта на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите.

Коментари