Публикация

Проф. Ангелов: Парламентът взе противозаконно решение за руската ваксина

Проф. Ангелов: Парламентът взе противозаконно решение за руската ваксина

Решението на Парламента да стартираме преговори за доставка за руската ваксина срещу COVID-19 е противозаконно. Това обяви министърът на здравеопазването от правителството в оставка проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия. Според него има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той обясни, че тази

 

ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика

 

„За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС", подчерта проф. Ангелов.

 

 „Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим", каза премиерът в оставка Бойко Борисов.

 

Вчера

 

парламентарната здравна комисия прие предложение

 

за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. То бе внесено от БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуряване на достъп на населението у нас на този препарат.

 

От ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за проекта на решение с мотива, че той повтаря вече проведена дискусия при предходното обсъждане на въпроса в 44-ото Народно събрание.

 

Проектът бе приет с гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН.

Коментари