Публикация

Проф. Наумова: Важно е да се провери имунният отговор след преболедуване или ваксинация срещу COVID-19

Проф. Наумова: Важно е да се провери имунният отговор след преболедуване или ваксинация срещу COVID-19

България не е стигнала колективен имунитет срещу COVID-19.


Това заяви националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова пред БНТ.

Не бих се ангажирала с никакви цифри, тъй като това е работа на епидемиолозите, които да изчислят и да кажат какво се случва с броя на преболедувалите и ваксинираните“, поясни проф. Наумова.

Tя подчерта, че е 


необходимо да се осигури възможност за проверка на постваксиналия отговор


„Това са изследвания, които определят нивата на антителата, паметовите B-клетки и Т-клетките. Имунният отговор е комплексен, образуват се и антитела, и/или паметови B-клетки, които „помнят“ понякога цял живот тази информация и могат да се „събудят“, когато това се наложи, и Т-клетки, които са ефективни особено при вирусните инфекции“, каза специалистът.


Тя посъветва такова изследване да се направи около месец след преболедуване от COVID-19 и между 20 дни и месец след втората доза от ваксината.

 

„Изключително важно е не само да кажем: да, ваксинираме се и преболедувахме, но да проверим имунния отговор, за да сме наясно какъв е той“, посочи имунологът,


Проф. Наумова обясни, че възможно да не се образуват антитела след преболедуване или имунизация или пък в рамките на месец-два те се разградят. Ето защо е необходимо да се извършат тези изследвания. Така ще може да се прецени след колко време човек отново да си постави ваксина.


Експерти от клиничния съвет по имунология са разработили програма за изследване на постваксиналния имунен отговор, като се очаква скоро тя да стартира, стана ясно още от думите на проф. Наумова.

Коментари