Публикация

11-ти април Световен ден за борба с болестта Паркинсон

11-ти април Световен ден за борба с болестта Паркинсон

Превенцията е адекватна терапия, наблюдение от невролог и провеждане на необходимите изследвания за точна и навременна диагностика.

 

Прогресивно състояние с постоянна загуба на нервни клетки в ограничена плоскост от мозъка и затруднен контрол на движенията – това е най-общото описание на болестта на Паркинсон, диагностицирано  за първи път през 1817 г. от британския лекар Джеймс Паркинсон.

 

Заболяването засяга хора над 60-годишна възраст, а точната причина за загубата на нервни клетки все още не е известна. Приема се, че е стараене, но може да е причинена и от някои външни и генетични фактори.

 

Неврологът в МК „Доверие“ д-р Меглена Пигова споделя, че най-честите симптоми на болестта на Паркинсон са тремор, забавени движения, скованост на движенията, ригидност, депресия, деменция, нарушено храносмилане и нарушения в кръвното налягане.

 

Паркинсоновата болест е прогресиращо заболяване и симптомите се задълбочават. Тя не е смъртоносна, но е дългосрочно хронично заболяване. Има по-ранна форма на заболяването, която се проява при хора ненавършили 40 години. Диагностиката не затруднява невролозите и обикновено терапията се започва навреме. При някои пациенти може да се наложат хирургични интервенции. – допълва д-р Пигова.

 

Паркинсоновата болест е неврогенеративно заболяване, причинено от недостиг на допамин, който е важен за двигателната система. Той е невромедиаторът, който предава импулсите за нормалните движения. Заболяването има хронично-прогресивен ход. Лечението е няколко вида: конвенционално, с помпа и дълбока мозъчна стимулация с имплементиране на електроди в дълбоко локализирани мозъчни области.

Превенцията при Паркинсоновата болест се състои най-вече в адекватна терапия, наблюдение от съответния невролог и провеждане на необходимите изследвания и точна и навременна диагностика.

 

В МК „Доверие“ пациентите са диспансеризирани (задължително условие) и им се провежда съответната терапия и наблюдение.

Коментари