Публикация

Д-р Александър Александров: Гъбичните инфекции стават по-агресивни с напредване на възрастта

Д-р Александър Александров:  Гъбичните инфекции стават по-агресивни с напредване на възрастта

Д-р Александър Александров е началник Приемно-консултативен кабинет по кожни болести към Медицинския институт на МВР.

Завършва висше Медицинско образование през 2000 г. в Медицинския Университет – София. От 2001- 2010 г. работи в Kожно и венерологично отделение в МБАЛ “P. Aнгелова” – Перник.

От 2005 до 2007 г. е част от екипа на Министерството на здравеопазването в Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН, като участва в лекционна програма, превенция и лечение на полово-предаваните инфекции при младите хора.

През 2009 г. във ВМА придобива специалност по „Дерматология и венерология.

От 2011 г. последователно е лекар-ординатор и началник Кожно отделение в Медицинския институт на МВР (от 2012 до 2016 г.).

Преминал е редица теоретични и практически обучения в областта на сексуалното и репродуктивно здраве, естетичната дерматология, дерматохистопатологията.

 

 

- Д-р Александров, увеличава ли се рискът от заразяване с гъбички в топлите месеци?

- Дерматомикозите се срещат всеки сезон, но рисковите фактори през лятото са повече, особено за тези хора, които ходят често боси на обществени места, където е топло и влажно - басейни, фитнеси, спортни зали, сауни, парни бани и други.

Размножаването им се осигурява от спори и така те могат да се разнасят чрез почвата, водата, въздуха или с различни предмети, чрез директен контакт.

С възрастта честотата на разпространение нараства - това може да се дължи на по-бавния растеж на ноктите, начина на живот или здравословното състояния.

При опасност от гъбично заболяване на краката, трябва по възможност да пазите обувките си от заразяване и внимателно да избирате педикюриста си. Препоръчва се напръскване на антимикотична пудра в обувките като профилактика. Избягвайте облекло или обувки, задържащи топлината и влагата, а също и направени от синтетични материали.

 

- Какви са причините за появата на гъбичките?

- Проучвания показват, че по-често се срещат при възрастни, и не толкова при деца. Причините за това са няколко. На първо място, както вече споменах, е фактът, че нокътят при възрастните расте много по-бавно в сравнение с деца. Друго характерно за възрастните е, че тяхното кръвообращение с годините се влошава. Оттам следва по-малък приток на кислород и хранителни вещества към живеца на нокътя и съответно се увеличава податливостта му към инфекции. Някои лекарства също могат да индуцират появата на микози.

Редица заболявания от дерматологията са предпоставка – псориазис, също и болести съпроводени с нарушение на кръвообращението – болест на Бюргер, тромбофлебити и други. Честото притискане на пръстите, например, при носене на тесни обувки, изпотяването на краката и честите травми осигуряват добра среда за гъбична инфекция и за нейното поддържане.

 

- Много хора приемат гъбичките за неприятен козметичен дефект. До каква степен това е истина?

- Гъбичките по ноктите може често да предизвикат гъбички по кожата и почти винаги са свързани с наличието на големи колонии стафилококи и/или стрептококи, както и опасност от развитие на стрептококови и/или стафилококови инфекции, микотични екземи, тежко протичане при атопици.

 

- Споделете вие как поставяте диагнозата на вашите пациенти?

- Поставянето на диагнозата на нашите пациенти се осъществява главно от дерматологичния преглед, директна микроскопия на материал, взет от инфектираните участъци, културелно изследване и молекулярни техники.

 

- В какво се състои лечението на онихомикозите?

- Лечението на гъбичките се провежда с различни продукти и по схема, предписана от дерматолог. Терапията е различна при онихомикози на ръцете и на краката.

Циклопироксът може да се използва при леки инфекции, засягащи само дисталната нокътна плоча или повърхностна онихомикоза.

 

- Необходимо ли е изпиляване на ноктите, когато се прилагат продукти с активна съставка циклопирокс?

- Продуктите имат добро проникващо действие, но аз давам съвет на пациентите да изпиляват удебелените нокътни участъци и да ги комбинират с перорални противогъбични средства. Предписвам самостоятелно лакове при леки и средни по тежест онихомикози, както и при пациенти в напреднала възраст и наличие на противопоказания за таблетки.

 

- Как се ползва и какъв е ефектът от приложението на Микодефен?

- Преди първото прилагане на Микодефен лак, с ножица или еднопосочна пила трябва да бъде премахнато възможно най-голямо количество от засегнатия нокът.

Да се използва маркирана пила за засегнатите нокти и нанесеният лак да се отстранява веднъж седмично с лакочистител. По време на тази процедура да се премахва и възможно най-голямо количество хиперкератозен слой от нокътната плочка.

Ако между две нанасяния лаковият слой е увреден, е напълно достатъчно Микодефен да се нанесе повторно върху нарушените места. Препаратът се нанася на тънък слой през ден по време на първия месец, поне два пъти седмично през втория месец и веднъж седмично от третия месец нататък. Продължителността на лечението зависи от тежестта на инфекцията, но не трябва да надвишава лечебния период от 6 месеца.

 

- Възможно ли е пациентът да оздравее напълно от това заболяване?

- Да, възможно е, но най-важното е да започне лечението си, колкото може по-бързо и да спазва препоръчаните правила. За съжаление, успехът при лечението варира, между 50 и 80% от пациентите оздравяват напълно поради хроничния ход на заболяването.

До повишен риск от реинфекция се стига при определени професии - миньори, спортисти, готвачи. Често се появяват при хора, които страдат от хронични заболявания, при имунокомпроментирани пациенти с диабет, с хормонален дисбаланс, при трансплантирани, с онкозаболявания, с ХИВ и други.

Гъбичките се причисляват към сапрофитните микроорганизми, живеещи в симбиоза с бактериални щамове. Изолират се при около 10% от населението в пространствата между пръстите, там е и резервоарът за инфекцията.

 

- Какви грешки правят пациентите в хода на терапията?

- Грешките са свързани основно с неправилното използване на антимикотичните препарати и не достатъчно спазване на лична хигиена.

 

 

 

 

 

 

Коментари