Публикация

Сдружение ще следи за пушенето в заведенията

Вчера Министерския съвет прие Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места.


Гражданско движение „Без дим” ще съблюдава за стриктното спазване на новите правила в заведенията след като правителство и депутатите отмениха това лято чл. 56 от Закона за здравето, свързан с ограничаването на тютюнопушенето на обществени места, и въведоха т.нар. от тях „облекчен режим”.

Вчера Министерският съвет одобри наредбата, която регламентира как трябва да се преградят заведенията, за да осигурят нужния комфорт и на онези свои клиенти, които не пушат.

„Искаме по-добра връзка с контролиращите органи, както и възможността да се обаждаме на телефона на дежурния здравен инспектор, който според наредбата трябва да бъде на видно място във всяко едно заведение”, посочват от сдружението в отворено писмо.

За да контролират дали сигналите се проверяват и водят до конкретни действия от страна на здравните инспектори, „Без дим” ще поиска включването на представители на гражданското движение в проверките.

На сайта на движението – www.bezdim.org, ще има списък със заведенията, които спазват закона. Така всички непушачи бързо и лесно ще могат да изберат онези места в техните градове, където биха се чувствали комфортно.

През декември сдружение „Без дим” ще организира поредица от инициативи. С подкрепата на неправителствени организации и водещи специалисти в областта на белодробните заболявания ще се проведат акции за разясняване до какви негативи за здравето води тютюнопушенето.

От гражданското сдружение са изпратили и писмо до еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, за да изкажат подкрепата си за идеята му да се въведе общоевропейска забрана за тютюнопушенето на обществени места, която няма да позволи на правителствата да въвеждат т.нар. „облекчен режим” в заведенията.

Коментари