Публикация

Д-р Маджаров: В бюджета на НЗОК има пари за бонусите на лекарите срещу COVID-19

Д-р Маджаров: В бюджета на НЗОК има пари за бонусите на лекарите срещу COVID-19

Смятам, че на този етап лекарите от първа линия в борбата срещу COVID-19 ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата. Това каза в интервю за Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той уточни, че парите трябва да бъдат взимани от медиците по време на извънредната обстановка и три месеца след нейното прекратяване. Д-р Маджаров напомни, че средствата се получават през НЗОК.

 

„Допълнителните пари за медици се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. Т.е. НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите. Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството“, каза още той.

 

Д-р Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК

 

средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети

 

Засега те не са включени, което не е честно, коментира той.

 

По повод спряганите за бъдещ служебен министър на здравеопазването имена на проф. Крум Кацаров, д-р Дечо Дечев и д-р Стойчо Кацаров председателят на БЛС заяви, че и всеки един от тях има опит и познания в сферата на здравеопазването. По думите му, те биха могли да гарантират един плавен преход от едното управление към другото.

Коментари

Странно как такива като господин Маджаров и ръководството на БЛС и по какви критерии определят кой на първа линия е в борбата с Ковид 19 и кой е в обоза,кой тиловак! Така,като се замисля може и той да да се изкара  на фронта. БЛС отдавна не работи за интересите на гилдията. Превърнала се е в някогашната номенклатура. Време е за промени.