Публикация

НЗОК: Не достигат 20 млн. лв., за да заплатим бонусите на медиците за април

НЗОК: Не достигат 20 млн. лв., за да заплатим бонусите на медиците за април

През следващите месеци може да има проблем с изплащането на обещаните бонуси от по 1000 лв. за медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19, както и за 10-те лв. за поставяне на ваксина. Това става ясно от стенограма на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 22 април.

 

Според председателя Жени Начева

 

само за април се очертава недостиг от 20 млн. лв.

 

По думите й това означава, че здравната каса трябва да внесе предложение до Министерството на здравеопазването за тяхното осигуряване. Така ще можем през месец май да заплатим дейността за април, добави тя.

 

„Ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена, разбира се, съобразно това и законовите разпоредби за тези плащания, източникът на финансиране ще бъде осигурен и занапред за периода на извънредната епидемична обстановка. Но, това ще се решава месец за месец, мярката е част от разпоредба на Закона за държавния бюджет и допълнителни средства се осигуряват по реда, който е предвиден. Ако не бъде удължена, независимо от това съществува нормативното изискване, че три месеца след приключване на извънредната епидемична обстановка също важат критериите за заплащане за работа при неблагоприятни условия, което означава, че общото бюджетно въздействие на тези средства за три месеца възлиза на около 129 млн. лв.“, каза Начева.

 

Според члена на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов е необходимо

 

да се предвидят средства до края на годината

 

В противен случай НЗОК няма да има с какво да плати на лекарите.

 

За заплащане на лекарите, работещи при неблагоприятни условия в извънредната епидемична обстановка са предвидени 135 млн. лв. от бюджета на здравната каса.

 

Към 31 март 2021 г. са изплатени 74 557 200 лв. или 55.2%

 

от постановените средства за периода на дейност м. януари – м. февруари 2021 г.

 

За изпълнители на ПИМП са изплатени 11 164 400 лв.; за СИМП - 2 257 500 лв.; за лаборатории - 2 109 700 лв.; за болнична помощ - 57 346 600 лв.; за поставяне на профилактични ваксинации срещу COVID-19 – 1 679 000 лв.

 

За финансиране на дейностите по заплащане работа на първа линия на изпълнителите на първична, специализирана и болнична медицинска помощ и поставяне на ваксини през месец януари са заплатени 36,7 млн. лв., за февруари -  37,8 млн. лв., а за март - 52,4 млн. лв.

 

За месец април необходимите средства са 53 млн. лв., каза Начева.

Коментари

Анонимен
11 май 2021 15:24

Важното е че за нови избори има пари!!! Позор!!!