Публикация

Д-р Стойчо Кацаров е новият здравен министър от служебния кабинет

Д-р Стойчо Кацаров е новият здравен министър от служебния кабинет

Д-р Стойчо Кацаров е бъде министър на здравеопазването в новото служебно правителство. Той е назначен с указ на президента Румен Радев, който влиза в сила от 12 май 2021 г. За министър-председател на новия кабинет е избран генерал Стефан Янев.

 

Д-р Кацаров е основател и председател на неправителствената организация Център за защита на правата в здравеопазването. Той е бивш зам.- министър на здравеопазването по време на първия мандат на д-р Илко Семерджиев. Депутат от 38-то и 39-то Народно събрание от листата на Обединени демократични сили (ОДС). Завършва медицина през 1990 година и магистратура по право през 2004 г. Има специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт.

 

Д-р Кацаров е ярка личност, никога не се е страхувал да се конфронтира с управляващите, като изказва позицията си и дори критики към някои ходове на здравните власти. Сега застава от другата страна на барикадата. 

 

"Участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил консултант на Националния омбудсман и хоноруван преподавател по здравен мениджмънт", пише в съобщението от пресслужбата на Президента.

 

В екипа на новия здравен министър влизат и

 

трима заместници – д-р Димитър Петров, д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов

 

Д-р Димитър Петров е бивш управител на НЗОК, както и подуправител, когато начело на фонда е д-р Глинка Комитов. Народен представител в 38-то Народно събрание.

 

Д-р Александър Златанов е бивш  депутат от 38-то Народно събрание. Член на Комисията по околната среда и водите. Бивш директор на РЗИ в София-област, а след това на РЗИ-Перник. Директор и на  ЦСМП-София по времето на д-р Таня Андреева.

 

Д-р Тома Томов от 2020 г. до сега е началник на Инфекциозно отделение за лечение на пациенти с Ковид-19 към УМБАЛ "Александровска". В периода 2009-2015 г. работи като ординатор в СБАЛИПБ "Проф.Иван Киров" ЕАД - Отделение за пациенти с придобита имунна недостатъчност ХИВ/СПИН. В този период е и асистент в Катедра по Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към МУ-София.

 

Снимка: БНР

Коментари