Публикация

Вижте къде можете да се прегледате безплатно за меланом

Вижте къде можете да се прегледате безплатно за меланом

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се проведат на 19 май в страната. Те са част от профилактичната кампания „Евромеланома 2021“, организирана от Българското дерматологично дружество, в партньорство с Глобалната Коалиция за защита на правата на пациентите с меланом.


Прегледите ще се извършват след предварително записване


Имената на специалистите и на лечебните заведения, където ще се извършват консултациите, могат да се видят в прикачения файл, както и ТУК!

 

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.


Дерматолозите отчитат, че пандемията от COVID-19 е затруднила ранната диагностика на рака на кожата. Данните сочат, че

 

профилактичните прегледи за това онкологично заболяване са намалели с 33% през 2020 г .

 

В резултат на това, около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани. Счита се, че в световен мащаб над 60 000 случая на злокачествен меланом са останали недиагностицирани, поради рестрикциите, свързани с COVID-19.

„Евромеланома“ е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак. През 2021 г. чрез инициативата ще бъде наблегнато върху важността от провеждането на профилактични прегледи дори в условията на пандемия.


„Безспорно, COVID-19 е безпрецедентен проблем за общественото здраве. Важно е обаче и да не се допуска забавяне на диагностиката и лечението на кожните тумори, което може да доведе до дългосрочни негативни последици за общественото здраве“, категорични са от Българското дерматологично дружество.

 

Кампанията се провежда под надслов „Твоето минало ще предопредели бъдещето ти”. Тя се фокусира върху информирането на пациентите относно

 

основните фактори, които допринасят за повишен риск от развитие на рак на кожата

 

а именно:

 

  • използване на солариуми;
  • чести слънчеви бани;
  • професии, свързани с работа на открито;
  • фамилна обремененост за меланом;
  • занимания на открито през свободното време.

 

Прикачени файлове

Euromelanoma-2021.xls

Коментари