Публикация

Проф. Атанас Джурджев – емблематична личност на Пловдив

Проф. Атанас Джурджев – емблематична личност на Пловдив

Проф. д-р Атанас Джурджев е знакова фигура не само за Медицинския университет в Пловдив, но за града и страната. За съжаление, той ни напусна твърде рано, но личности като него никога не се забравят. Ако беше жив, бившият ректор на 15 май щеше да навърши 80 години. 

 

Известният кардиолог е „епоха” за историята на висшето училище под тепетата. Той беше два мандата ректор от 1995 до 2003 и по време на своето управление успя да преобразува ВМИ „Иван П. Павлов“ в университет след гласуване в Народното събрание. Разшири го с факултет по фармация, а на стоматологичния факултет осигури сграда и финансиране за нейното преустройство.

 

Личност с висока ерудиция и неизчерпаема енергия, изпреварила времето си 

 

Изключителна личност с невероятен дух и неизчерпаема енергия, съчетава високата си ерудиция с модерно мислене, изпреварващо времето си. Сърдечен, с изискано чувство за хумор и с голямо топло сърце. За своите студенти и за младите лекари беше истинско вдъхновение и пример за подражание. 

 

Завършва със златен медал елитната гимназия „Лиляна Димитрова“, а висшето си образование получава във ВМИ „Иван П. Павлов“ в Пловдив. Асистент към Медицински Университет ‒ Пловдив е от 1972 до 1984. Специализира Вътрешни болести (1973), взима специалност по Кардиология и Ревматология (1977). Кандидат е на медицинските науки (1983), става доцент през 1985. Декан е на Медицинския факултет в периода 1988-1995. Става началник  Кардиологична клиника, която ръководи до кончината си.

 

Изиграва ключова роля за създаването на Клиниката по кардиохирургия към УМБАЛ „Св. Георги“. Привлича като консултант при изграждането й проф. Александър Чирков и неговата дясна ръка тогава проф. Генчо Начев, който става и първият й ръководител.

Член е на Българското и на Европейското кардиологично дружество, както и на Полската академия на науките, на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“ и на Кралския институт по биология в Англия. От 2001 г. професор Джурджев е национален консултант по кардиология.

 

Проф. Джурджев е носител на множество награди

 

На проф. Джурджев са присъдени Златен и голям златен медал на академия „Алберт Швайцер“ двукратно, Златен медал за Мир „Нагасаки“, отличен от Лекарския съюз с престижната награда „Медик на годината“, Чиловата награда и почетния знак на Пловдив. Има над 150 научни труда, автор е на две монографии и пет учебника.

Едновременно с академичната и широка обществена дейност той остава отдаден неизменно и на лекарската си професия, а като кардиолог е спасил хиляди човешки животи. Въпреки богатия професионален опит като специалист, не свиква със смъртта и преживява загубата на всеки пациент.

 

Запален меломан и фен на "Локомотив"-Пловдив

 

Извън медицината има няколко сфери, в които е много запален – той е един от най-преданите почитатели на „Локомотив” Пловдив и е от основателите на Клуба на привържениците.

 

От дете се увлича по музиката, а като тийнейджър става почитател на рока. С неговия кум Тома Спространов обикалят концерти по цял свят. Професорът е отявлен меломан и притежава фонотека, на която би завидял всеки музикален редактор.

Сред неговите приятели и близки е добре известен фактът, че през целия си живот проф. Джурджев е влюбен в съпругата си Мария, която е негова спътница в продължение на 45 години.

Проф. Джурджев ни напусна преди 14 години - през 2007 г.

 

 

 

 

Коментари

Вечна Благодарност на Проф. Джурджев ! - от Д-р Николай Димов - кардиолог , София