Публикация

Територии на вегетарианството

Никой не може даже приблизително да каже колко са вегетарианците по света. В някои държави има трайни традиции за въздържане от месна храна, в други повечето жители постят само когато църквата повелява.



Предлагаме ви един кратък тур, който ще ви даде поне бегла представа какви са териториите на вегетарианството в световен мащаб и къде можете да разчитате на постна храна.


Европа
На Стария континент за съжаление няма общоприета система за маркиране на продуктите, която лесно да отличава вегетарианската храна от обикновената.

* Белгия
От май 2009 г. в Белгия излиза всекидневник, наречен „Вегетариански ден”. Той изцяло е посветен на безмесния начин на живот. Това недвусмислено говори за традиции в здравословното хранене.

* Франция
Във Франция вегетарианството не е толкова разпространено, колкото в Белгия, но въпреки това съществуват подобни ресторанти, макар че не са много. Ако влезете в обикновен ресторант и си поръчате вегетарианско меню, напълно е вероятно то да съдържа яйца или риба.

* Германия
Според изследване, проведено в германския институт Produkt und Markt, 9% от населението на Германия са вегетарианци, което не говори в полза на здравословните навици. В страната няма маркировка върху хранителните стоки, които да уведомяват, че не съдържат продукти от животински произход.

* Ирландия
В тази държава всичко е наред с маркирането на хранителните продукти, уведомяващи клиентите за наличието на животински съставки. В Ирландия броят на вегетарианците непрекъснато расте.

* Норвегия
Тук положението е по-тежко, отколкото в Германия. В Норвегия дори са по-малко магазините, предлагащи вегетарианска храна. Тя може да се купи предимно в магазини за здравословна храна. Около 1-2% от населението на страната са лактовегетарианци, които включват в менюто си млечни произведения. В ресторантите можете да разчитате на 1-2 вегетариански ястия.

* Испания
В страната вегетарианските ресторанти са малко, въпреки че броят на хората, водещи такъв начин на живот, е сравнително голям. В магазините трудно може да се намерят хранителни продукти, подходящи за вегетарианци. Ще трябва да потрудите, ако искате да хапнете нещо без яйца или риба.

* Швеция
В Швеция може по-лесно да се намерят хранителни продукти от вегетариански произход, отколкото в Норвегия. В страната има около 25 000 вегетарианци. Националната кухня малко отговаря на този начин на хранене, но в ресторантите спокойно можете да си поръчате вегетарианско блюдо, въпреки че не присъства в менюто.

* Холандия
Тук ще ви се наложи внимателно да четете етикетите, за да се убедите, че в продукта няма съставки от животински произход. Но понякога и това няма да помогне. По-лесно е да се ориентирате директно към магазините за здравословна храна, които стават все повече. Там класификацията на продуктите не позволява да бъде излъган клиентът.

* Великобритания
Броят на вегетарианците в страната започва да расте веднага след Втората световна война. Сега те са около 4 милиона души. Агенцията по хранителни стандарти въведе ред правила за производителите, които трябва да са наясно кои продукти се класифицират като вегетариански и кои – не. Непрекъснато се правят проверки за строгото спазване на указанията. Във Великобритания спокойно можете да пазарувате без да се притеснявате, че в закупения от вас вегетариански продукт има съставка от животински произход.
* Украйна
В Украйна не можете да си купите хранителен продукт дори от най-големия супермаркет, да не говорим за малките магазинчета, и да сте абсолютно сигурен, че той няма животински съставки. Специализирани магазини за постна храна почти няма с изключение на столицата. На някои места се продават соеви продукти с ограничен асортимент.

* Русия
Тук положението е още по-тежко, отколкото в Украйна. Няма изследвания за броя на вегетарианците, подобна храна също трудно ще си доставите, въпреки че там е роден виден привърженик на този начин на хранене – Лев Николаевич Толстой.

Азия

* Китай
Още през VІІ век будистите са въвели вегетарианството в страната, но и до момента то не е получило подобаващо разпространение. В последно време се наблюдава интерес на оформящата се средна класа, защото има възможност да отделя повече внимание на здравето си.

* Индия
В Индия вегетарианството се асоциира с лактовегетарианството. Във всеки магазин или ресторант можете да си поръчате вегетарианска храна. Въведени са и специални маркировки за такива продукти. На лекарствата също е отбелязано съдържат ли съставки от животински произход. Проведени изследвания през 2006 г. показват, че 31% от населението на Индия са вегетарианци, а още 9% употребяват яйца, но не и месо.

Австралия

В Австралия има много производители, ориентирани към вегетарианска храна. Тя също е маркирана, както в Индия. В страната всяка година се провежда седмица на вегетарианството. Постният начин на хранене все повече се разпространява.

Северна Америка

*САЩ
Тук вегетарианството се асоциира с лактовегетарианството. В щатите погрешно е прието хората, които частично са се отказали от някой вид месо или риба, да се смятат за вегетарианци. Според допитване, проведено през 2004 г., само 2,8% от населението са се отказали от животинските продукти. Но тенденцията е техният брой да нараства.

Южна Америка

*Бразилия
В целия континент вегетарианството е голяма рядкост и такава храна практически не може да се намери. В Бразилия не са правени никакви проучвания за броя на вегетарианците, но някои признаци говорят за увеличаването им. Тук, за разлика от другите части на Южна Америка, почти във всеки среден по големина град може да се намерят специализирани вегетариански ресторанти. Повечето месни производители предлагат и продукти на основата на соята.

Затова, ако сте вегетарианци и искате да посетите място, което да отговаря на вашите хранителни предпочитания, вашите държави са Великобритания и Индия.

Коментари