Публикация

Родители пращат клипове за бебетата си в Неонатологията за 15 май

Родители пращат клипове за бебетата си в Неонатологията за 15 май

Нова инициатива в навечерието на Световния ден на кенгуру грижата – 15 май, обяви Отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“. Идеята е на фондация "Нашите недоносени деца" и Неонатология се присъедини към нея.

 

Поканихме родителите на всички деца, които са при нас, да направят с мобилните си телефони видео или аудио запис на свое послание до бебетата. То ще им бъде пускано, за да усетят присъствието на майките и татковците, посочи завеждащата д-р Диана Аргирова.

 

До този момент противоепидемичните мерки не са ограничили достъпа и не са спрели прилагането на метода „кенгуру грижа“. При определени ситуации, когато родителите нямат възможност да идват при децата си, екипът на отделението записва клипове с бебетата, които изпраща на семействата. Тази година за 15 май са решили да направят обратното.

 

Кенгури грижата се прилата успешно от 7 години в "УМБАЛ-Пловдив"

 

„Кенгуру грижата" тръгва от страните от Латинска Америка  в помощ на недоносените бебета. Отделението по неонатология в Университетска болница "Пловдив" е единственото в града, където от 7 години успешно се прилага методът, известен още като "кожа в кожа". При него бебето се извежда от кувьоза и се поставя на гърдите на майката за няколко часа. Дори да е във влошено състояние, в майчината прегръдка то стабилизира много от жизнените си показатели, обясни д-р Аргирова. При майката кенгуру-грижата намалява чувството на депресия от преждевременното раждане, а също така и спомага за развиването на родителски умения.

 

За година недоносените бебета, които се лекуват в Неонатология, са 170-200, стотици семейства са се възползвали от метода „кожа в кожа“ и са доволни от резултатите.

 

Коментари