Публикация

Алергичният ринит влошава качеството на живот

Интервю с доц. Васил Димитров, началник на Клиниката по алергология и астма на Александровска болница и ръководител на Катедрата по алергология на МУ-София.


Доц. Димитров, вярно ли е, че в момента – през есента и началото на зимата – е най-подходящо човек да се тестува за алергия?
Този сезон действително е най-подходящ, но само по отношение на поленовите алергени, които причиняват сенна хрема. Иначе по отношение на целогодишните алергени – домашен прах и кърлежа на домашния прах, домашни животни и др., тестуването е подходящо през цялата година. Самото тестуване е практически безболезнено и се прави в рамките на амбулаторния прием. Не е необходимо постъпване в болница.

А защо всъщност е важно тестуването?
Защото то е първата стъпка към съвременното лечение на алергиите чрез алерген-специфичната имунотерапия. Този тип лечение е известен още като десенсибилизация.

Какви са ползите от тази имунотерапия?
Това е етиологично лечение, т.е. ние атакуваме причината за състоянието, а не просто неговите проявления. В повечето случаи алергенът не може да се отстрани от околната среда и не може да се гарантира предпазване на алергичния човек от съприкосновение с него.

Тогава ние започваме терапия чрез постепенно въвеждане в организма на алергена, в началото в много ниски концентрации с постепенно увеличаване. Така се създава един нормален толеранс и се предотвратяват патологичните прояви при контакт със съответните алергизиращи субстанции.

Това напомня древния метод, при който владетели са приемали несмъртоносни дози от най-разпространените отрови, за да не могат да бъдат отровени умишлено...
Да, този метод е известен като митридатизация от името на малоазийския владетел Митридат ІV Евпатор. Според някои от историческите източници той пиел малки дози отрова и след време, когато по редица причини поискал сам да сложи край на живота си, не успял да се отрови. Може да се каже, че има известна аналогия между този древен обичай и най-съвременния метод за лечение на алергиите.

Има ли опасност при въвеждането - макар и в малки дози - на вещества, към които човек е алергичен, да се получи някакво влошаване на състоянието му?
Това е само теоретична опасност и тя е минимална. Става въпрос за хилядни от процента, особено когато лечението се прилага от опитни алерголози. А тази опасност намалява още повече при прилагането на сублингвалната имунотерапия. При този метод малките дози алерген не се въвеждат подкожно, а чрез накапване под езика. Това е абсолютно безопасно и позволява да се прилага в домашни условия от самия пациент. Преди това прилагахме подкожните инжекции с алерген, но този метод се използва все по-рядко.

За кои типове алергии е приложима новата имунотерапия?
Прилагаме я успешно при полинозите, които предизвикват сенна хрема и астма, както и срещу алергии от домашен прах. Една от причините да препоръчваме тестуване през октомври, ноември и декември е именно възможността да се установи навреме точният алерген и да започнем имунотерапията най-късно през януари. Така до март-април, когато започва цъфтежът на някои растения, имунната система ще е подготвена и няма да реагира бурно при съприкосновение с алергена.

Колко сезона трябва продължи лечението, за да се постигне максимален ефект?
Сезоните са между 3 и 5. При сенна хрема или сенна астма лечението се прилага 6 месеца във всяка година. А при домашния прах лечението е през цялата година. Но то се прилага лесно, вече споменахме, че става въпрос за капане на капки под езика.

Какво се случва, ако човек пренебрегне алергията си?
При алергичния ринит има над 40 процента опасност да се развие алергична астма. Тогава вече нещата стават доста сериозни. Но и без астма самият алергичен ринит влошава качеството на живот в значителна степен.

Къде у нас се прилага успешно имунотерапията при алергии?
Клиниката по алергология и астма към Катедрата по алергология на Медицинския университет в София е първата, която преди 4 години въведе този метод на лечение. Затова е обяснимо защо най-големият поток от пациенти е при нас. Ние работим и с направления по линия на Националната здравноосигурителна каса. Просто трябва човек да си запише предварително час за преглед.

Коментари