Публикация

Лечение на повишени чернодробни ензими с есенциални фосфолипиди, данни от проучване Manpower, 1.53 м

Лечение на повишени чернодробни ензими с есенциални фосфолипиди, данни от проучване Manpower, 1.53 м

Таргетирано лечение на неалкохолна стеатозна чернодробна болест с повишени чернодробни ензими с есенциални фосфолипиди - резултати от проучване Manpower, проведено в Русия с 3000 пациенти.

 

Възпалението и стеатозната чернодробна болест водят до смърт на хепатоцитите, която клинично се изразява с повишаване на чернодробните трансаминази. За щастие възпаление на черния дроб се открива само при една четвърт от пациентите с омазнен черен дроб. Повишаването на трансаминазите обаче може да се разглежда като риск от неалкохолен стеатохепатит, известен също като NASH, който е по-рисков от обикновената стеатоза поради последващо развитие на фиброза.

 

Смята се, че увеличаването на чернодробните ензими в кръвта е свързано с увреждане на мембраната на чернодробните клетки. Почти 3000 пациенти със стеатозна чернодробна болест и кардиометаболитни съпътстващи заболявания участваха в проучването Manpower - реално обсервационно проучване, насочено към изследване на обществената здравна необходимост от справяне с NAFLD като пандемия от 21-ви век.

 

Всички пациенти са получавали 1,8 грама есенциални фосфолипиди дневно в продължение на 24 седмици. Въпросът е дали можем да направим нещо по отношение на повишените трансаминази при пациенти с омазнен черен дроб и предположение за NASH? Да, можем. През целия 6-месечен период на лечение с есенциални фосфолипиди, пациентите с двукратно повишаване на чернодробните ензими показват постоянно и значително намаляване до нормалните стойности.

 

Есенциалните фосфолипиди спомагат за възстановяването на клетъчните мембрани на хепатоцитите, намаляват нивата на чернодробните ензими и обръщат развитието на стеатоза, което е ключов патологичен фактор на стеатозната чернодробна болест, водеща до всички нейни по-нататъшни етапи.

 

Есенциале с есенциални фосфолипиди e Номер 1 в света лекарствен продукт без рецепта за грижа за черния дроб и жлъчката!

Коментари