Публикация

Мениджърът на МБАЛ „Медлайн Клиник“ пак сезира прокуратурата за злоупотреби с болни деца

Мениджърът на МБАЛ „Медлайн Клиник“ пак сезира прокуратурата за злоупотреби с болни деца

Мениджърът на МБАЛ „Медлайн Клиник“ доц. д-р Невен Енчев Голденбург сезира Районна прокуратура в Пловдив за неправомерни действия от страна на фондация „Социално братство и милосърдие“.

 

Сигналът е подаден след излъченото по Нова телевизия предаване на 24 април 2021 г.„Разследването на NOVA: Къде отиват парите за болни деца?“ на журналистката Тина Ивайлова във връзка с множество сигнали срещу лицето Ангелин Кулински, управител на фондацията. От репортажа стана ясно, че той е организирал редица „дарителски“ кампании в различни градове на страната, като заблуждава дарителите, че събира пари за лечение предимно на тежко болни деца, които да бъдат обгрижени в МБАЛ „Медлайн Клиник“.

 

Събраните средства не отиват по предназначение - за лечение на болни деца

 

От изявления на пряко засегнати лица – родители на болни деца и дарители, в репортажа се разбира, че Ангелин Кулински не дава отчет за събраните средства, нито документално оправдава разходването пред тези, заради които твърди публично, че набира дарения. А при всички цитирани случаи събраните средства не отиват по предназначение. Свидетелствата пред камерата са крайно смущаващи и съдържат данни за злоупотреби от различен характер, категорични са юридическите експерти на болница „Медлайн Клиник“.

 

В предаването е показана и схемата за набиране на сумите: лицето организира сътрудници, които „командирова“ в различни точки на България, предимно според провеждането на пазарен ден за населеното място. Те пряко и непосредствено събират дарения от хората на улицата, както и от различни фирми.

 

По недопустим начин имената на реномирано лечебно заведение и на уважавани доктори са дискредитирани

 

„В кампаниите си за набиране на дарения фондация „Социално братство и милосърдие“ използва името на МБАЛ „Медлайн Клиник“, без каквато и да било оторизация и без, по какъвто и да е начин, средства да постъпват при нас за лечение на някое от болните деца. По недопустим начин имената на реномирано лечебно заведение и на уважавани доктори са дискредитирани пред неустановен брой родители на болни деца и пред обществото, на база публикациите в средствата за масово осведомяване. Несъмнено подведените родители също споделят с неограничен кръг лица за разочарованието си от дарителската кампания, която в техните съзнания е в колаборация с МБАЛ „Медлайн Клиник“, а в частност и с моето и на брат ми имена, които са известни в цяла България и в редица други държави“, се казва в сигнала до Прокуратурата.

 

Доц. Голденбург напомня също, че по негов сигнал Ангелин Кулински преди няколко години е бил обект на проверка от Районна прокуратура в Пловдив за злоупотреба с доверието и надеждите на хората. И тогава управителят на „Социално братство и милосърдие“ е използвал името на авторитетния мениджър, за да придаде тежест на дарителската си кампания, както е използвал и името на представляваното от него лечебно заведение МБАЛ „Медлайн Клиник“ ООД.

 

Три проверки на Икономическа полиция не дават никакъв резултат

 

В жалбата до Прокуратурата се настоява неправомерните действия на подобни „благотворителни“ дружества да бъдат наказани с цялата строгост на закона, за да се осъществи превенция пред цялото общество. Още повече, че в репортажа Кулински заявява, че три пъти е проверяван от Икономическа полиция, но „всичко му било изрядно“. Такова твърдение или не отговаря на истината, или буди основателна тревога, че подобни престъпни схеми за сметка на болни хора и реномирани личности и институции може да бъдат оставени без последствия, смята доц. Голденбург. Не е допустимо да се използва човешката мъка и изградено с много труд добро име на лекари и лечебни заведения за подобни нечисти и престъпни цели, като собствено имотно благополучие на лицата, управляващи фондацията, категоричен е мениджърът.

 

Коментари