Публикация

Проф. Постаджиян: След прекаран COVID е добре да се прегледат сърцето и белият дроб

Проф. Постаджиян: След прекаран COVID е добре да се прегледат сърцето и белият дроб

Разумно би било след прекаран коронавирус да се направи проследяване на белодробната и сърдечната дейност. Това каза в интервю за bTV проф. Арман Постаджиян, кардиолог от УМБАЛ „Св. Анна“ в София и член на Лигата по хипертония.

 

„Сърцето е доста важен орган и е разумно да бъде следено с или без ковид. Факт е, че някои неща ги знаем като дългосрочен ефект, а други тепърва ще ги наблюдаваме. Основният орган, който е подвластен на инфекцията е белия дроб. Все още не можем категорично да кажем какъв е дългосрочния ефект от прекараното заболяване. Всъщност микроциркулацията е тази, която най-много страда. Знаете за тромбозите, които са в хода на ковид инфекцията. Те са свързани с остри белодробни емболии и други подобни заболявания, които попадат в областта на кардиологията“, заяви той.

 

По думите му обичайно хората със сърдечносъдови заболявания, които са прекарали инфекцията имат

 

симптоматика, която е много нехарактерна спрямо досегашните им усещания

 

Ето защо би било разумно в хода на времето да има едно проследяване на белодробната функция. Според него е необходимо да се направи и електрокардиография, за да се види дали има някакви проблеми.

 

"Очаквам, че това няма да бъде проблем при повечето хора, но при една част би могло да има такива“, добави той.

 

Проф. Постаджиян отбеляза, че по принцип не се налага някаква драстична промяна в лечението за високо кръвно ако пациентът се сблъска с коронавируса.

 

„Видяхме обаче, че има пациенти, които реагират с доста високи стойности на артериалното си налягане в хода на прекарването на ковид-инфекцията, което налага по някакъв начин да се засили тяхната терапия. Или да се противодейства на нежални ефекти от други медикаменти, които се използват в хода на лечението“, каза специалистът.

 

Проф. Постаджиян препоръча на пациентите с хипертония да се ваксинират срещу COVID-19, защото заболяването им крие риск от вероятни усложнения при заразяване с вируса. Той заяви, че това е единственият начин за бързо справяне с пандемията и връщане към нормалния ни начин на живот.

Коментари