Публикация

ББА: Ще издържи ли системата за електронните рецепти при пълна натовареност?

ББА: Ще издържи ли системата за електронните рецепти при пълна натовареност?

Интервю с председателя на Българска болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова

 

Успяха ли всички болници от Вашата асоциация да въведат системата за електронна рецепта?

 

Всички лечебни заведения в страната са изправени пред едно и също предизвикателство. Като всяко нещо, което е отлагано дълго във времето и в същото време е чакано дълго, има необходимите детайли, които трябва да се изпипат. За наша радост новият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съумя още със стъпването си в длъжност да съобрази това, че в никакъв случай преминаването към нещо ново и положително, каквото е издаването на електронна рецепта, не трябва да бъде за сметка на пациентите. Беше издадена проектонаредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, така че очакваме да има развитие по този въпрос.

 

Има ли болници, които са въвели изцяло системата?

 

Не бих казала. Направихме специално запитване до всички лечебни заведения от асоциацията. Колегите се готвят за въвеждането й, но всеки има своите резерви, защото преди да проработи системата не можеш да бъдеш сигурен във всички процеси. Затова е много съществено и важно да има буфер, да има такъв инструмент, който да позволява ако нещо не сработи, пациентите да не останат без рецепти. Още повече, че трябва да се проведат обучения. Разбира се подготовка за това има от преди, но нека да няма причина за напрежение в пациентите.

 

Според Вас какъв би бил разумният гратисен период, за да могат всички болници да осигурят работеща система?

 

През цялото време, докато въвеждахме все нови и нови правила и заповеди през последната година считах, че сроковете и правилата трябва да се въвеждат гъвкаво, за да види как реагира системата. Добре е да има срок, но е важно да съществува и възможност за буфер. От страна на болниците има пълна готовност и желание да заработи електронното издаване на рецепти.

 

С какви проблеми около въвеждането на електронните рецепти се сблъскахте досега?

 

Традиционно, когато се въвежда нов онлайн продукт, проблемите са свързани със софтуера и как хората го овладяват. Трябва да е ясно как функционира цялата система. Бяхме сигнализирани за това, че няма яснота как лекари, които нямат договори с НЗОК, ще издават електронни рецепти. Това е практически въпрос и без съмнение ще се появят още такива. Ето защо очакваме първите стъпки на новия министър в правилната посока, за да няма напрежение в системата.

 

Какви проблеми може да се очакват за болниците, когато системата заработи?

 

Едно от нещата, които ни притесняват, е дали ще издържи системата. При пълна натовареност, когато множество потребители се включат едновременно, ние не знаем какво ще се случи. Ето защо нещата трябва да се въвеждат поетапно, за да може да има гаранции, че пациентите ще могат да си получат лекарствата.

 

Ще се подобри ли по някакъв начин работата на болниците след въвеждането на електронната рецепта?

 

Надяваме се, че това ще се случи. Въвеждането на електронната рецепта е за улеснение на всички – лекарите, пациентите и фармацевтите. Оставаме позитивни. Всички болници продължават да се подготвят за този процес. Нека имаме търпение за въвеждането на новия ред. Институциите трябва да имат визията, че каквото и ново да се въвежда, то не трябва да е за сметка на достъпа на пациентите до лекарствени средства.

Коментари