Публикация

Затлъстяването – съвременният „бич“: Какви са вредите?

Затлъстяването – съвременният „бич“: Какви са вредите?

Съществуват редица информационни инициативи и дни, в които темата за свръхтеглото, нуждата от здравословно хранене и активен начин на живот се коментират, за да се обърне по-голямо внимание на ползите за физическото, а и за менталното ни здраве от това да държим показателите на кантара в норма.


Днес отбелязваме Европейския ден за борба с наднорменото тегло

 

Според статистиката, около 60% от населението на територията на нашата страна е с наднормено тегло, а други 20% - със затлъстяване.


Според Световната здравна организация, близо 2 млрд. души от населението на света е с наднормено тегло. Как се определя в кое процентно съотношения попадаме, ако ни имаме някой друг килограм отгоре?


Здравословните нива на килограмите се пресмятат чрез т.нар. Индекс на телесната маса (ИТМ)

 

Този показател служи, за да се определи нормално, здравословно, свръхтегло или степен на недохранване. Пресмята се чрез съотношението между килограмите и ръста на човек.


За здравословно и нормално тегло се смята ИТМ между 18.5 и 24.99. Със стойност от 25 до 30 ИТМ показва наднормено тегло, а при стойности над 30 – индексът показва различните степени на затлъстяване.


Специалистите по ендокринология и болести на обмяната поясняват, че успоредно с увеличаването на свръхтеглото нараства и честотата, и тежестта на протичане на редица други заболявания, провокирани от трупането на излишни килограми и телесни мазнини.


При наднорменото тегло рисковете от развитие на сърдечносъдови заболявания се увеличава 3 пъти

Рискът, свързан с развитие на захарен диабет, се увеличава до 5 пъти. Повишава се и рискът, свързан с някои онкологични заболявания. Хората с килограми над нормата и затлъстяване също са и една от най-големите рискови групи при срещата с коронавирусната инфекция, коментира проф. Ивона Даскалова, ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.

Повишаването на телесното тегло идва, когато приемът на храна надвишава енергийния разход на организма. През последните десетилетия на технологичен прогрес и времена, в които най-различни устройства заменят елементарна физическа активност, повечето килограми се натрупват като последица на обездвижването и пасивния начин на живот, навиците, които имаме в своите делници.


Затова и препоръката на специалистите е нискокалорична храна и ежедневна физическа активност. Забравете за бялата захар, бялото брашно, пържените и тлъсти храни, газираните и подсладени напитки. Трябва да се обърне внимание на балансирания хранителен режим, в който превес взимат зеленчуците, чистите меса и честото, но на малки порции хранене. Свръхтеглото влияе негативно както на физическото ни здраве, така и на менталното. Редица проучвания сочат, че при хората с наднормено тегло рискът от депресивност и по-висока тревожност се увеличава.

 

Коментари