Публикация

Д-р Ст. Константинов: 3,005 млрд. лв. са прилична сума за здраве

Бюджетът за здравеопазването от 3 млрд. и 5 млн. лева е най-доброто, което може да се осигури в рамките на възможностите на държавата ни.


Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в парламента. Той отговори на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова относно споразумението между правителството и Българския лекарски съюз.

„Ако ми спре кранчето финансовият министър, резултатите няма да са хубави, но имам уверение, че парите за здравеопазване ще са достатъчни”, отбеляза д-р Константинов.

По думите му от бюджета не е предвидено плащане на разходи към болниците за ноември. Плащанията за декември по закон се правят от бюджета за следващата година.

„3 млрд. и 5 млн. лв. са една прилична сума за здравеопазване. Ако се върви в правилната посока, следващата година ще искам повече пари за здравеопазване”, каза министърът и уточни, че в бюджета за здравеопазване ще се платят 12 , а не 13 месеца, както се случи през тази година.

„Не споделям вашия оптимизъм и не знам защо мислите, че ще получите повече пари за здраве през следващата година”, отбеляза Мая Манолова. Според нея ситуацията в сектора е драматично тревожна и има опасност в следващата година той отново да остане недофинансиран.

Коментари