Публикация

Д-р Иван Сматракалев: COVID-19 удря всеки втори в сърцето

Д-р Иван Сматракалев: COVID-19 удря всеки втори в сърцето

 Пациентите със сърдечни оплаквания след преболедуван COVID-19 стават все повече. Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че всеки втори има различни по тежест симптоми, свързани с възрастта и общия здравен статус, но и с това дали е прекарал инфекцията по-тежко или по-леко. Това каза д-р Иван Сматракалев от Отделението по кардиология в МБАЛ „Медлайн“.
 
При по-младите – на възраст между 20 и 35 години, без установени сърдечно-съдови заболявания, може да се каже, че инфекцията е отключила болестта. Тези пациенти обикновено са обременени фамилно - майки, бащи, баби и дядовци са пациенти на специалисти по кардиология от години. Оплакванията им са хипертония, главоболие, ритъмно-проводни нарушения – сърцебиене, прескачане. Тази група болни се лекуват предимно амбулаторно.

 

Пациенти със сърдечно-съдови заболявания, чието състояние се е обострило от COVID-19, постъпват в отделенията

 

д-р Иван Сматракалев

Пациентите, диагностицирани вече с кардиологични заболявания, на които състоянието се е обострило, се настаняват за лечение в болница. Според д-р Сматракалев това са около една трета от всички случаи. Освен вече споменатите сиптоми при тях и по сериозни - задух, умора, намален физически капацитет, нощна ортопнея, оточен синдром.
 
На всички пациенти се назначават изследвания, съобразно състоянието. Задължително се измерват кръвното налягане и пулса, правят се ЕКГ, ехокардиография и холтер ЕКГ. Част от болните се проследяват за анемичен синдром и за железен дефицит, правят се маркери за възпаление, които са много важни.
 
Терапията включва бета-блокери, калциеви антагонисти, често се изписват антидепресанти и блокери на серотониновия реъптейк. При някои пациенти се назначават общоукрепващи организма средства, комбинация от витамини и минерали, магнезиеви препарати и пчелни продукти под формата на хранителни добавки.
 
 

Коментари