Публикация

Солта вече не е злато, а сред основните врагове на здравето

Д-р Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница в интервю за Хелт медия обяснява за един от основните навици, вредящи на здравето – повишеният прием на готварска сол.



Д-р Георгиев, от много време се говори за ролята на готварската сол за развитието и влошаването на сърдечно-съдовите заболявания, но сякаш повечето хора пренебрегват този фактор.
Всъщност вредното вещество е натрият, който се съдържа в готварската сол, но и в някои други често използвани субстанции. Оказва се, че дори в държави, в които хората много стриктно следят здравето си, приемът на натрий е значително завишен. А какво да говорим за България, където традиционно много от съветите на специалистите се пренебрегват.

Нека да припомним защо е вредна готварската сол, респективно натрият.
Това вещество води до увеличаване на обема течности в организма и обема на циркулиращата кръв. А това е един от основните механизми за повишаване на кръвното налягане. Самата хипертония стои от своя страна в основата на редица социално значими заболявания – исхемична болест на сърцето и нейното остро проявление – инфарктът, сърдечна недостатъчност, мозъчно-съдова болест, която води до инсулти и деменции, бъбречни увреждания и т.н.

Освен това увеличаването на натрия в организма води до производството на по-големи количества от т.нар. стресови хормони – адреналин и норадреналин. Те допълнително повишават кръвното налягане и сърдечната честота. И забележете – тук не става въпрос за стрес във всекидневието, който води до повече стресови хормони, а до изкуственото им повишаване заради високия натрий в организма.

Но нали натрият е важен за живота?
Точно така е, той участва във всички процеси в организма и във всички клетъчни структури. Не случайно солта навремето е била по-скъпа от златото. Но тук е решаваща мярката. Без натрий не можем, но когато той е в повече, е вреден.

Кои са основните източници на натрий?
Около 90 на сто от приема на този елемент идват от готварската сол. Но много хора не си дават сметка, че много натрий има и в содата за хляб (натриев бикарбонат), която масово и напълно погрешно се използва като средство срещу стомашни киселини. Погрешно, защото първоначално намалява киселинността, а след това вторично я увеличава още повече. Натрий има и в доста от минералните води, както и в някои подправки, консерванти и овкусители, напр. широко използвания натриев глутамат. Затова не трябва да се гледа само съдържанието на готварска сол, а съдържанието на натрий.

Има ли доказателства, че намаляването на натрия води до ползи за здравето?
Има и те са категорични! Над 50 сериозни научни проучвания са доказали намаляване на кръвното налягане при ограничаване на приема на натрий. В Португалия например държавата е задължила производителите на хляб да ограничат влагането на сол и в резултат на това значително се е променила честотата на артериалната хипертония.

Как да сметнем количеството натрий в солта?
Разделяме количеството натриев хлорид на 2,5 и получаваме количеството натрий. Допустимата норма е 2300 мг на ден, което се равнява на около 1 чаена лъжичка готварска сол. Но не трябва да се забравя, че най-сериозното количество сол не се приема чрез допълнително използване на солницата, а от вложения в готовите храни натриев хлорид. Важно е хората да свикнат да обръщат внимание не колко сол приемат, а колко натрий, защото, както вече стана дума, той се съдържа и в редица други субстанции. Освен това е важен и адекватният прием на калий, който трябва да е над 4,7 грама дневно. Той се съдържа в картофите, бананите, кайсиите и в редица други храни, както и в специална трапезна диетична сол с калий.

За колко време вашите пациенти се научават да се хранят безсолно?
За една година. И след това солените храни ги дразнят.

Но ако човек си пие редовно лекарствата срещу хипертония, има ли нужда да се ограничава от солта?
Категорично! Първо се премахва този фактор за високото кръвно и след това то се коригира с медикаменти. Иначе от едната страна се борим с кръвното, а от другата страна го повишаваме умишлено.

Коментари