Публикация

Британски щам на COVID-19 с мутация на бразилския е изолиран у нас

Британски щам на COVID-19 с мутация на бразилския е изолиран у нас

Откриха нова по-заразна мутация на COVID-19 в страната.


При целогеномно секвениране на клинични проби от страната, проведено от Националния център по заразни и паразитни болести, за първи път в България е установена мутация от особено значение K417T в британския вариант на вируса.

 

Тази мутация е типична за бразилския вариант на коронавируса (1), като тя не е по-опасна, но е по-заразна


Това информира здравното министерство.


Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден с COVID-19 през последната седмица на април. Поради тежкото протичане на заболяването, необходимостта от дихателна реанимация и интензивно лечение, мъжът е бил хоспитализиран, но е починал.


Смята се, че

 

мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм

 

Резултати от изследвания показват, че мутацията K417T може да намали потенциала на вируснеутрализиращите антитела при ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени и преболедували лица (2).


НЦЗПБ наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение и по-тежко протичане, които са от съществено значение за общественото здраве, допълва МЗ.

 

----
1. https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19---11-may-2021
2. Wang, Zijun, Fabian Schmidt, Yiska Weisblum, Frauke Muecksch, Christopher O. Barnes, Shlomo Finkin, Dennis Schaefer-Babajew et al. "mRNA vaccine-elicited antibodies to SARS-CoV-2 and circulating variants." Nature 592, no. 7855 (2021): 616-622.

Коментари