Публикация

Първите студенти по медицина в Бургас проведоха практически упражнения в микробиологичната лаборатория на „ЛИНА”

Първите студенти по медицина в Бургас проведоха практически упражнения в микробиологичната лаборатория на „ЛИНА”

Студентите от втори курс на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас провеждат практически упражнения по микробиология този семестър.  За тях врати отвори високотехнологичната база на лаборатория „ЛИНА”. Бъдещите лекари бяха разделени в четири групи, като на всяка от тях бяха демонстрирани различни методи за диагностика в микробиологията.

 

„Радвам се, че имахме възможност да въведем студентите в реална работна среда и така не само да говорим на теория за методите, но и да бъдат показани. В обучението по медицина практическите упражнения имат ключова  роля и не могат да бъдат компенсирани с онлайн преподаване на колкото и високо ниво да е то”, заяви доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. Тя е специалист по микробиология в „ЛИНА” и хабилитиран преподавател в университета.

 

Упражнението на второкурсниците започна с демонстрация на имуноензимния метод ELISA. Студентите наблюдаваха как се извършва изследването за откриване на антитела срещу Хламидия трахоматис в EUROIMMUN Analyzer I-2P. Това е апарат, който представлява напълно автоматизирана система ELISA за обработка на 144 проби в един цикъл. EUROIMMUN Analyzer I-2P ускорява и улеснява работния процес, като същевременно подобрява надеждността и  проследимостта му чрез автоматично разпознаване на пациентските проби и реактивите.

 

В затворената система Alegria по същото време протичаше изследване за откриване на антитела срещу Хеликобактер пилори и Херпес симплекс вирус 1. Студентите се убедиха в предимствата на апарата, който позволява едновременно зареждане на 30 различни протокола, т.е. паралелен анализ на 30 различни параметъра. 

 

По-нататък доц. Михайлова представи анализатора за откриване на бактерии в урина HB&L Uroquattro Light. Чрез него се спестява време като още в деня на даване на урината се установяват пробите без бактериален растеж. Студентите видяха на дисплея на апарата положителните проби и наблюдаваха растежните криви на бактериите и проследяваха количеството им в реално време.

 

Благодарение на апаратурата, с която разполага „ЛИНА”, беше показан прогресът при идентификацията на микроорганизмите. Доц. Михайлова започна демонстрацията с класическите епруветки в пъстри редици, продължи с миниатюризираната мануална система MICROLATEST и с автоматизираната система VITEK 2 Compact. Накрая тя обясни принципа на действие на апарата MALDI-TOF MS, който открива 1316 вида бактерии и гъбички. Стана ясно, че чрез автоматизацията идентификацията става все по-бърза, по-достоверна и с по-голям обхват.

 

Упражнението на студентите по медицина завърши в генетичната лаборатория, където се извършват изследванията чрез Real-time PCR за SARS-CoV-2. Голям интерес сред бъдещите лекари предизвика роботът, който е придобивка на „ЛИНА” от последните няколко месеца.  Автоматизираната системата извършва самостоятелно накапване на реактивите за молекулярен анализ. За подготовката на 96 проби са й необходими само 6 минути. Доц. Михайлова коментира, че роботът не само съкращава времето за получаване на резултата, но е изключително прецизен и е незаменим помощник в работата.

 

Студентите бяха впечатлени от посещението си в действаща лаборатория, а някои дори споделиха, че след време биха се развивали в сферата на лабораторната медицина. От „ЛИНА” напомнят, че лабораторията е база за специализация на лекари по специалностите: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Медицинска паразитология”. Всяка година към екипа й се присъединяват все повече млади медици.

Коментари