Публикация

Българската генерична фармацевтична индустрия очаква стабилност, не иска противопоставяне

Българската генерична фармацевтична индустрия очаква стабилност, не иска противопоставяне

Пандемията от COVID-19 беше и продължава да бъде най-сериозното здравно, социално, психологическо и икономическо изпитание за всички общества.

 

В кризисна обстановка трябваше да реагират и производителите на лекарства, като пренасочиха усилията си и вложиха допълнителни финансови ресурси, за да се избегне хроничния недостиг на основни медикаменти, не само за лечение на вирусната инфекция и нейните усложнения, но и другите остри и хронични заболявания.

 

Това се казва в обръщение до държавните институции на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), разпространено чрез медиите. БГФармА обединява над 15 производства у нас, където работят над 17 000 служители и представлява 10% от генеричните производства в Европа. Те са едни от най-големите данъкоплатци в България, а компаниите, членове на БГФармА, създават над 4% от БВП на страната.

 

Над 2 милиона българи се лекуват, благодарение на генеричните лекарствени продукти

 

В обръщението се изтъква, че благодарение на генеричните медикаменти над 2 милиона български граждани имат възможността да се лекуват, а НЗОК да прави най-ниски разходи, защото цените на тези медикаменти са най-ниски в Европа и всеки генеричен медикамент навлиза с 30 % по-ниска цена от оригиналния /референтен/ продукт.

 

БГФармА се обръща към управлението на държавата с призив за осигуряване на стабилност във всичките звена и процеси, свързани с производството, разпространението и предлагането на лекарства за пациентите, така че да не се допуснат сривове и проблеми в наличностите.

 

БГФармА отправя призив към взаимно уважение между институциите


Призоваваме към взаимно уважение между институциите, свързани с регулациите и заплащането на медикаментите за гражданите, като се повиши ефективността в работата чрез запазване независимостта им и разделението в дейностите на тези изключително важни звена, каквито са препоръките на Световната банка, се казва в обръщението.


В него членовете на БГФармА изразяват увереност, че екипът на Министерството на здравеопазването ще се справи успешно с тази важна, трудна и отговорна задача в период на служебно правителство. Резките, краткосрочни, необосновани промени само могат да дестабилизират крехкия баланс, постигнат в системата на лекарствоснабдяването, категорични са от представителната  организация на български и чуждестранни генерични и биоподобни производители. 

 

Вижте повече в прикачения файл.

Прикачени файлове

Обръщение от БГФармА до Медиите.pdf

Коментари