Публикация

„Златен медал“ в категория „Хирургия“ за школата „ВМА“

„Златен медал“ в категория „Хирургия“ за школата „ВМА“

1-во място в категория „Хирургия/ устна презентация“ в тазгодишното 19-о издание на Международния конгрес по медицински науки (International Congress of Medical Sciences - ICMS 2021) спечели Елина Тодорова, студентка в 5-и курс на МУ-София и стажант в Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).
ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. Тази година се проведе онлайн под мотото „Because Science Matters”, с близо 450 участници от 50 държави.


Елина е сред едва шестте български студенти, отличени на престижния форум

 

като научната й разработка е на тема „Мултивисцерална резекция на авансирал - Т4 стомашен карцином“.


23-годишната сега студентка започва да стажува във ВМА в началото на 2020 г.

 

– малко, след като се завръща от едномесечен стаж във Франция. За себе си споделя, че не е потомствен лекар, но да учи медицина е нейна детска мечта, която не престава да следва, така, както следва и мечтата си да стане хирург. Именно това я води в клиниката, ръководена от доцент Ивелин Такоров.


„Бях чела страхотни неща за него и като цяло за школата по хирургия във ВМА. Целият екип гледа с уважение на студентите, а ние пък се стремим да „попиваме“ всеки един урок от тях. Идвам почти ежедневно в клиниката – сутрин съм на упражнения, следобед тук. Знам, че винаги мога да дойда и да видя нещо, тъй като често пъти има операции до 7-8-9 часа вечерта“, разказва Елина.


На клиничния случай, с който печели първото място на ICMS, „попада“ на третата седмица от престоя си във ВМА: „Това беше една от най-големите операции, които съм виждала, беше наистина „уау“ – студент да види такова нещо, имайки предвид и онлайн обучението ни през последната година заради пандемията. Ключовото за мен бе и че имах възможност да наблюдавам пациента и в следоперативния период, както и напътствията на доц. Луканова, д-р Вълчева, д-р Арнаудов и д-р Симеоновски.“

Тук наистина ме убедиха, че хирургията е за мен. В клиниката се работи на изключително високи обороти, има много пациенти, виждам различна патология, споделя още Елина.


Макар и самата тя да не е била доброволец в битката с COVID-19, успява да „открадне“ частица от опита

 

който медиците от Първа клиника по коремна хирургия трупат в тази насока. Десетки са операциите и спасените животи на инфектирани с коварното заболяване пациенти.


Сега клиниката отново е „чиста зона“, а Елина – навлиза все по-навътре в работата и в операционната зала: „Влизам като втори асистент на някои операции, изпитват ме – когато има нещо неясно, го уточняваме. Благодарна съм, че ме допуснаха да се уча от тях.“


Иначе, извън медицината Елина рисува. Но все по-рядко… Защото сега вдъхновението й е изцяло погълнато от хирургията.


Благодари на целия екип за помощта и куража да се включи в надпреварата със стотиците студенти от цял свят:


„За първи път участвам на научен форум, досега винаги съм била пасивен участник в ICMS – събирах смелост и си търсех нещо подходящо, което мога да представя, споделя петокурсничката“.

Коментари