Публикация

Често срещани алергии в топлите месеци: Как да се справим?

Често срещани алергии в топлите месеци: Как да се справим?

Топлото време ни изкушава да сме повече навън, да се разхождаме сред природата под слънчевите лъчи. Какво да правим обаче, ако ни нахапят насекоми, започнем внезапно да кихаме от поленовия прашец на растенията или пък на кожата се появи странен обрив? Ето кои са най-често срещаните алергии, свързани с пролетта и лятото.

 

Алергия към ужилване

 

Сред природата се срещат всякакви инсекти, особено по влажни места или край плажовете. Ухапаното място се зачервява, подува и сърби. Ужилването от оса и пчела пък може да причини сериозна системна алергична реакция като анафилактичен шок  в рамките на минути  до един час. Тъй като по правило това се случва далеч от всеки лекарски кабинет, добре е при подобни екскурзии да носите със себе си подходящ антихистаминов препарат.

 

 

 

Слънчева алергия

 

Този вид реакция настъпва с обрив по кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи. Нарича се още соларна уртикария и се появява на местата, изложени на слънце. Обривите са различни на вид - някои сърбят, има гладки, надигнати над кожата или зачервени – уртики със залющване. При чувствителност към някоя съставка в козметиката слънцето може да влезе в ролята на катализатор и да отключи реакция.

 

 

Сенна хрема

 

Симптомите на сенна хрема може да са много неприятни:

  • Пристъпно кихане;
  • Запушен нос;
  • Сърбеж в очите;
  • Сърбеж в ушите;
  • Сълзотечение;
  • Секрет от носа и др.

 

Установяват се лесно с подходящи тестове, има и лечение. При по-леките форми или в началото на пристъпа е подходящо да вземате препарат от групата на антихистамините.

 

Никой не е застрахован към подобни „изненади“ и затова е добре да подготвим пътната аптечка още преди тръгване на път. „Ролетра“ е антихистаминов препарат, доказал своята ефективност по-леки алергии, особено ако се вземе веднага след появата на симптомите. Таблетките удобно влизат дори в джоба или малка дамска чанта.

 

 

Вижте видеото по-долу, в което алергологът д-р Мариана Мандажиева дава съвети за овладяване на пристъпите при алергична реакция!

Коментари

Благодаря за полезната и споделена информация!