Публикация

Пътуваме с цифров COVID сертификат от 1 юли

Пътуваме с цифров COVID  сертификат от 1 юли

Цифров сертификат за пътуване в Европейския съюз ще бъде валиден от 1 юли и ще се издава безплатно. Официалното име на документа, от който ще зависят летните ни ваканции, ще е "Европейски цифров COVID сертификат".

 

Още не знаем всичко за употребата му, въпреки че евролидерите на срещата на върха в Брюксел одобриха документа и призоваха за бързото му въвеждане. Неговата цел е да улесни предвижването на всички граждани на общността, докато трае пандемията. 

 

Решението на евролидерите е предпоследната стъпка

 

На практика това дългоочаквано „да“ на евролидерите е предпоследната стъпка, преди общият европейски документ за пътуване да влезе в сила, предадоха световните агенции.

 

Битката между институциите беше сериозна, но държавите-членки в ЕС наложиха натиск, а Европарламентът трябваше да отстъпи. Сега те са на ход и техническата им подготовка.

 

„Страните сега имат спешна задача да внимават дали националните им системи разполагат с всички данни за техните граждани, за да може сертификатите да вършат работата си. Ще е трудно, много работа има, но ще успеем“, увери Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК. 

 

При готовност документът може да се ползва още от 1 юни

 

Който е готов, може да използва документа още от 1 юни. Официално обаче той влизе в сила на 1 юли.

 

„Радваме се, че ще може да се преразгледа препоръката за ограничаване на пътуванията вътре на територията на ЕС. Това трябва да стане факт в средата на юни“, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

„Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да създава дискриминация за европейските граждани“, заяви президентът Румен Радев.

 

Сертификатът е улесняващ, а не задължителен

 

Сертификатът не е задължителен, той е улесняващ документ, доказващ ваксинация, отрицателен PCR тест или имунитет сред преболедуване. Държавите-членки остават свободни да решат какъв ще е периодът на валидност след ваксиниране и дали ще приемат лица само с поставена първа доза.

 

Неимунизираните обаче ще трябва да следят изискванията на всяка държава за вида и валидността на тестовете, които признава. И след тази предпоследна стъпка, остава и последната - финалният вот в Европарламента, за да се сдобием със сертификат. Той е предвиден между 7 и 10 юни.

Коментари