Публикация

Лекарските протести продължават, готовност за ефективна стачка

Продължават регионалните протести в здравеопазването, каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов, който е и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.


Той уточни, че предстоят протестни действия в Добрич – на 8 ноември, в Стара Загора – на 9 ноември, в Пловдив – на 10 ноември, в Пазарджик - на 17 ноември.
След това има готовност за провеждане на едночасова предупредителна ефективна стачка в цялата страна.

„Ние сме отворени за социален диалог с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на финансите Симеон Дянков и с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов”, изтъкна д-р Кокалов.

Българският лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ „Подкрепа” настояват за обществени и политически дебати, с постигане на консенсус, за целите,  конкретните стъпки и срокове на реформата в здравеопазването, с участието на всички заинтересовани страни.

Организациите се обявиха за възстановяване на публичното, прозрачно управление на здравната каса, чрез въвеждане на трипартитния принцип на управлението й, като и бюджетът на институцията да се изразходва само за здравноосигурителни плащания, като разходната му част е не по-малка от приходната.

Според тях регулацията на медицинските дейности трябва да се изработва, извършва и контролира от НЗОК и БЛС на база медицинска целесъобразност.

БЛС, БАПЗГ, КНСБ и КТ „Подкрепа” искат Националният рамков договор да бъде с продължителност 1 година, като се премахне възможността касата самостоятелно да го подменя с друг вид документ.

Настояват и остойностяването на медицинските дейности да се извършва от Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, като предварително представителните синдикати, организациите на работодателите в здравеопазването и МЗ договорят стандарти за заплащане на труда.

Коментари