Публикация

Министър Кацаров: Пари за бонуси има до септември

Министър Кацаров: Пари за бонуси има до септември

Осигурени са достатъчно средства бонусите на медиците от първа линия в борбата срещу COVID-19, като те ще стигнат до септември. Това увери в интервю за БНТ министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той каза, че за следващите месеци Народното събрание ще прецени дали ще има актуализация на бюджета и дали може да се отделят още пари.

 

„Ако си спомняте, предишният Парламент отказа да внесе актуализация и ние всъщност сме в рамките, определени за бюджета през миналата година. С вземане на много резерви, най-вече от незаети бройки в администрацията и допълнителни плащания, на практика в момента се осигуряват парите, както за пенсионерите, така и за лекарите“, заяви министърът.

 

По повод назначаването на д-р Георги Христов за директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ д-р Кацаров каза, че очаква подобрение на работата на администрацията в структурата. Той добави, че според информация от Медицинския инспекторат, който е направил проверка, там има много просрочени жалби на граждани.

 

„Очаквам да няма просрочени преписки. След като е постъпила жалба, проверка трябва да бъде извършена в срок и на гражданина трябва да бъде отговорено“, добави министърът.

 

Д-р Стойчо Кацаров също така заяви, че трябва да се подобрят дейностите около трансплантациите, за които отговаря агенцията. По думите му там има огромен проблем.

 

„През цялата минала година има само две трансплантации от трупни донори. Само две. А средно през последните години са били между 15 и 20. Това, към което ние трябва да се стремим, е 80-100 на година“, каза той.

Коментари

С хиляда лева трябва да се увеличат заплатите на всички лекари и сестри! Явно пари има! А това как се определя кой лекар, сестра или лаборант е на първа, втора или трета линия е ...... абсолютно целия медицински персонал е на първа линия и винаги е бил и трябва да бъде!!!!!!

Пари за бонуси? Бонусите господин министър са пари за награда. Не изработени. Не ви ща бонусите. Цял живот съм си изработвал жалката ви заплата. Искам честно отношение. Година и кусур всеки ден имам контакти с болни  от Ковид 19,но се водя "от обоза"!  Тиловак един вид!